Ігноруючи рішення арбітражу, Путін ставить на

Ігноруючи рішення арбітражу, Путін ставить на "свого" кандидата в Україні - Нафтогаз

Укрінформ
Головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко вважає Путіна зацікавленим у перемозі на президентських виборах в Україні "свого" кандидата для скасування рішення Стокгольмського арбітражу.

Таку думку він висловив у Facebook.

"Тому поясненням його (президента РФ Володимира Путіна - ред.) позиції є скоріше ставка на перемогу на виборах в Україні його кандидата. Який би пішов на капітуляцію з гарантованими втратами для України", - вважає Вітренко.

Водночас він зазначив, що Путін використовує питання транзиту газу через Україну після закінчення поточного контракту у 2019 році для політичного тиску.

За його словами, Путін виставляє неприйнятні вимоги - відмовитися від перемоги у Стокгольмському арбітражі. При цьому він зазначив, що в такому випадку Україна повернеться до кабальних умов газового контракту, що в свою чергу призведе до встановлення цін на газ вище ринкових у Європі, відсутності компенсації за обсяги транзиту, якщо вони менші за вказані у контракті, а також до відмови від перегляду ставки транзиту.

"Путін мав би вже зрозуміти, що ми такі умови не приймемо. Це не "мирова угода". Це капітуляція, від якої Україні гарантовано буде гірше", - підкреслив Вітренко.

Він зазначив, що така позиція Путіна також суперечить позиції європейських лідерів, зокрема канцлера Німеччини Ангели Меркель.

"Вона нівелює спроби домовитися про транзит у тристоронньому форматі: Україна-Європа-РФ. Ця позиція Путіна також нівелює спроби Європи створити консорціум з управління українською ГТС. Але це він точно робить свідомо - щоб залишати газ як політичну зброю", - зазначив Вітренко.

Водночас він зауважив, що побудова "Північного потоку - 2" з одного боку відкриє Газпрому нові можливості для зловживання своїм домінуючим становищем на ринку, але з іншої - це не є, за його словами, гарантією того, що не буде нового рішення арбітражу на користь України. Найкращою реакцією, на його думку, на таке використання газу як політичної зброї було б призупинення будівництва "Північного потоку-2", а також нове принципове, антимонопольне розслідування проти Газпрому.

Читайте також: "Викручування" Росії не скасує стокгольмське рішення - Петренко

Як повідомлялося, 16 липня Юрій Вітренко заявив, що Газпрому нарахували вже понад $60 мільйонів відсотків через несплачені вчасно $2,56 мільярда, які компанія має сплатити Нафтогазу відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" за позовом до російського Газпрому. НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд за недопостачання російським монополістом узгоджених обсягів газу для транзиту.

Газпром направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування  рішення.

Наприкінці травня Нафтогаз отримав від голландського судді дозвіл на арешт часток Газпрому в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній.

Шість із семи дочірніх компаній Газпрому в Голландії відмовилися співпрацювати з судовими виконавцями і надати інформацію про частки Газпрому в їх акціонерному капіталі.

Карикатура: Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-