Лише 42 теплопідприємства підписали реструктуризацію боргів за газ - Зубко

Лише 42 теплопідприємства підписали реструктуризацію боргів за газ - Зубко

Укрінформ
В Україні лише 42 підприємства теплокомуненерго підписали з НАК "Нафтогаз України" договори про реструктуризацію боргів за спожитий газ.

Однак найбільші підприємства-боржники таких договорів не уклали, заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час селекторної наради щодо підготовки до опалювального сезону 2018-2019 років, повідомляє Урядовий портал.

«На сьогодні тільки 42 підприємства (теплокомуненерго - ред.) підписали договори про реструктуризацію і дали місцеві гарантії. Тож у мене питання: що ще потрібно зробити державі для підприємств ТКЕ, окрім вже переданих на місця коштів, вже ухваленого закону 1730 і наданих можливостей для залучення міжнародних фінансів на модернізацію підприємств? Всі необхідні інструменти держава дала. Я не бачу вашого руху», - наголосив Зубко, звертаючись до голів ОДА та керівників місцевого самоврядування. 

За словами урядовця, заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий газ на початок року становила 23 млрд грн. Завдяки ухваленому закону №1730-VIII від 3 листопада 2016 року "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" підприємствам було надано можливість «зняти» з себе борговий тягар у розмірі 5,7 млрд грн. 

Читайте також: Борги Київенерго: у Верховного Суду запитали, хто має платити

"Абсолютно не зрозуміло, чому підприємства не використовують цю можливість та затягують з реструктуризацією», - стверджує віце-прем'єр.

Він повідомив, що підприємства з найбільшою заборгованістю за спожитий газ досі не уклали договорів про реструктуризацію. Це - КП «Харківські теплові мережі» (заборгованість - 1,160 млрд грн), «Донецьктеплокомуненерго» (819 млн), «Криворіжтепломережа» (550 млн), «Дніпровська теплоелектроцентраль» (442 млн), Харківська ТЕЦ-5 (359 млн) і «Київенерго» (308 млн).

Віце-прем'єр-міністр доручив головам ОДА провести наради і з'ясувати причини гальмування договірної роботи з реструктуризації боргів підприємств ТКЕ. 

«Я - «за» децентралізацію, але я - «за» ефективне управління в умовах децентралізації і за дисциплінарну революцію, коли кожен повинен виконувати свої обов'язки на місцях в умовах децентралізації», - заявив урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-