У МЕРТ пропонують створити державну систему захисту критичної інфраструктури

У МЕРТ пропонують створити державну систему захисту критичної інфраструктури

Укрінформ
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує створити державну систему захисту критичної інфраструктури.

Відповідне положення містить законопроект про критичну інфраструктуру, винесений на громадське обговорення, повідомляється на сайті міністерства. 

"Закон встановлює принципи та напрями розбудови державної системи захисту критичної інфраструктури, визначає правові та організаційні засади забезпечення її діяльності і є складовою частиною законодавства України у сфері національної безпеки. Прийняття проекту забезпечить створення державної системи захисту критичної інфраструктури, запровадить єдині підходи до організації управління об’єктами системи на державному та місцевому рівнях, визначить засади взаємодії залучених до захисту критичної інфраструктури державних органів та суб’єктів господарювання, суспільства та громадян", - ідеться у пояснювальній записці до проекту.

Зазначається, що із запропонованою концепцією законопроекту погодилися в СБУ, МВС, ДСНС, Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужбі, Міноборони, Мінінфраструктури, Мінприроди, Міненерговугілля, Мінагрополітики, Мінрегіоні, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, Держекоінспекції, Держводагентстві, Національному інституті стратегічних досліджень тощо, надавши позитивний висновок.

Читайте також: Мінагро розпочало перегляд державного стандарту на пшеницю

До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, які:

-провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

-надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання теплової енергії, гарячої води, електричної енергії і газу, виробництва продуктів, харчування, охорони здоров’я;

-включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

підлягають охороні та обороні в умовах надзвичайного стану і особливого періоду; 

-є об’єктами підвищеної небезпеки;

-є об’єктами, які мають загальнодержавне значення, розгалужені зв’язки та значний вплив на іншу інфраструктуру.

Для створення системи захисту та стійкості критичної інфраструктури законопроектом пропонується створити національну мережу ситуаційно-кризових центрів (інформаційно-аналітичних, диспетчерських).

Пропонується утворити центральний орган виконавчої влади, який реалізовуватиме державну політику у сфері цивільного захисту. Водночас, широкі повноваження у цій сфері законопроектом покладаються на СБУ,  МВС, Нацгвардію, Нацполіцію, Міністерство оборони, Державну спеціальну службу транспорту, Державну служба спеціального зв’язку та захисту інформації. 

Зокрема, СБУ здійснюватиме контррозвідувальне забезпечення, контртерористичний та контрдиверсійний захист об’єктів критичної інфраструктури, захист її економічного та науково-технічного потенціалу, обмін інформацією з питань оцінки загроз та реагування на загрози і кризові ситуації, а також ліквідацію їх наслідків у взаємодії з іншими суб’єктами державної системи захисту критичної інфраструктури, пов’язаних із протиправною діяльністю спеціальних служб іноземних держав, негативного впливу окремих організацій, груп та осіб тощо. 

З метою громадського обговорення проект закону розміщено на офіційному сайті Мінекономрозвитку для отримання пропозицій та зауважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-