Фонд держмайна запустив нову єдину базу оцінки нерухомості

Фонд держмайна запустив нову єдину базу оцінки нерухомості

Укрінформ
Фонд державного майна України запустив нову єдину базу звітів про оцінку нерухомості. Нова інформаційно-телекомунікаційна система дозволяє унеможливити сумнівні угоди з оподатковуваним майном.

Про це повідомляється на сайті ФДМУ.

"На виконання п.172 Податкового Кодексу України введено в дію нову Єдину базу даних звітів про оцінку - інформаційно-телекомунікаційну систему, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності). Це наша спільна, командна робота з оціночною та нотаріальною спільнотою. Мета одна: унеможливити зловживання на ринку податкової нерухомості", - зазначає Фонд держмайна.

Наголошується, що застосування електронних майданчиків дасть можливість сформувати реальні ціни на ринку оцінки рухомого та нерухомого майна та виключити зловживання у цій сфері, які набули масштабного характеру.

"З введенням Єдиної бази оцінки фактично реалізовано одне з доручень нотаріальної спільноти – домогтися запровадження реальної оцінки нерухомого і рухомого майна. Працювати за прозорими правилами, здійснювати угоди купівлі-продажу майна за реальними цінами – це для всіх учасників процесу гарантія стабільної роботи, відсутності претензій з боку контролюючих та правоохоронних органів, гарантія збереження цих угод. Водночас, це наш із вами спільний внесок у запровадження європейських цінностей, побудову чесної економіки держави. Зокрема, держава, місцеві бюджети матимуть додаткові кошти на фінансування соціальних проектів для незахищених та малозабезпечених верств населення", - пояснили у ФДМУ.

Читайте також: Найбільше дивідендів у першому півріччі виплатило «Центренерго» - Фонд держмайна

У Фонді держмайна також зазначили, що чекають від оцінювачів та нотаріусів конструктивних пропозицій щодо удосконалення бази.

В ФДМУ також уточнили, що звіти, які були зареєстровані в старій базі (Єдина база даних звітів про оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, - ред.) залишатимуться дійсними впродовж Фонд держмайназазначеного в них строку дії, який не може перевищувати шести місяців від дати оцінки зазначеної в звіті про оцінку.

Єдина база даних звітів про оцінку - інформаційно-телекомунікаційна система, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності). Єдина база даних звітів про оцінку здійснює моніторинг звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні та у разі його повноти, правильності та відповідності, у тому числі відповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, реєструє звіт про оцінку з присвоєнням йому унікального номера. Звіт про оцінку, не зареєстрований у єдиній базі даних звітів про оцінку, без присвоєного унікального номера відповідно до вимог цієї статті є недійсним. Під час посвідчення правочинів, для яких законодавством України передбачено отримання нотаріусом звіту про оцінку, нотаріус перевіряє реєстрацію такого звіту в єдиній базі даних звітів про оцінку та наявність присвоєного йому унікального номера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-