АМКУ перевірить Дніпроазот через зупинку виробництва хлору

АМКУ перевірить Дніпроазот через зупинку виробництва хлору

Укрінформ
Дії щодо припинення виробництва та/або реалізації акціонерним товариством «Дніпроазот» рідкого хлору можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Такий висновок міститься в рекомендаційних роз'ясненнях Антимонопольного комітету, наданих 19 липня АТ «Дніпроазот» щодо відповідності дій законодавству про захист економічної конкуренції, повідомляється у прес-релізі відомства, який є у розпорядженні Укрінформу.

«Дії щодо припинення виробництва та/або реалізації товару АТ «Дніпроазот» - хлору рідкого - можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачені пунктом 5 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції»», - йдеться у рекомендаційних роз'ясненнях.

Що ж до дій щодо припинення виробництва та/або реалізації інших товарів - аміаку, карбаміду, соди каустичної, соляної кислоти та гіпохлориту натрію, то у відомстві вирішили, що Дніпроазот надав недостатньо інформації для висновку АМКУ стосовно наявності в таких діях ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених пунктом 5 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції». 

У роз'ясненнях також не міститься чіткої відповіді, чи буде порушенням законодавства підвищення Дніпроазотом цін на товари, у тому числі на рідкий хлор.

«Дії щодо підвищення цін на товари АТ «Дніпроазот», у тому числі на хлор рідкий, - наданої АТ «Дніпроазот» інформації недостатньо для надання висновку стосовно наявності в таких діях ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції»», - стверджують у АМКУ. 

Читайте також: Асоціація водоканалів: Запасів хлору в Харкові вистачить лише до кінця тижня

Антимонопольний комітет України не є ціновим регулятором, наголошують у відомстві. Ціни на хлор рідкий є вільними та визначаються суб'єктом господарювання самостійно. 

«Твердження товариства про те, що ціни, за якими АТ «Дніпроазот» реалізовувало і планувало реалізовувати хлор, є суттєво нижчими за ринкові через зарегульованість галузі і неефективне втручання держави у господарську діяльність, не грунтуються на чинному законодавстві», - зазначається у прес-релізі.

Також в АМКУ вважають безпідставними посилання АТ «Дніпроазот» (із наведенням даних електронної системи закупівель Prozorro) на суб'єктів господарювання - посередників, що постачають хлор рідкий підприємствам централізованого водопостачання за цінами, значно вищими за відпускні ціни Дніпроазоту. 

Антимонопольний комітет нагадує, що Законом України «Про публічні закупівлі» не обмежено право АТ «Дніпроазот» виступати самостійним учасником у процедурах закупівель підприємствами централізованого водопостачання хлору рідкого та пропонувати таку ціну товару, яку підприємство вважає справедливою та економічно обгрунтованою.

Як повідомлялося раніше, в Україні можуть виникнути проблеми з централізованим водопостачанням через припинення поставок і зупинку виробництва рідкого хлору АТ «Дніпроазот». Часткова, а тим більше повна зупинка виробництва хлору несе загрозу епідеміологічної катастрофи в країні, особливо в літній період.

При цьому, на Дніпроазоті заявляють, що відновлення виробництва хлору для очищення питної води буде можливе після підвищення цін на продукцію. Як стверджують на підприємстві, відповідне економічне обгрунтування направлене в АМКУ, і Дніпроазот чекає на рішення антимонопольного відомства.

Також зазначається, що виробництво аміаку і карбаміду в АТ «Дніпроазот» стало економічно невигідним у зв'язку зі значним подорожчанням енергоресурсів, зокрема, природного газу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-