За невчасну підготовку до зимового сезону має відповідати місцева влада - Зубко

За невчасну підготовку до зимового сезону має відповідати місцева влада - Зубко

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в Україні, регулює лише 47 підприємств теплопостачання.

Про це в ефірі ТК «Прямий» заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, інформує його прес-служба. 

«Ще раз наголошую, в уряді немає крану, який відкриває тепло. Завдання уряду - передати можливості, повноваження, ресурс на місця і побудувати взаємовідносини між суб'єктами на ринку, щоб не було суперечок. Тому сьогодні ми вирішуємо питання щодо реструктуризації боргів ТКЕ, які були створені в попередні роки. Також це питання регуляторної політики і тарифоутворення. На сьогодні тільки 47 підприємств теплопостачання залишилося в регуляції НКРЕКП. Все інше і тарифи ми передали на місця», - зазначив Зубко.

Він заявив, що за невчасну підготовку органів місцевого самоврядування до опалювального сезону обов'язково має бути введена відповідальність. І у цьому контексті дуже важливим є ухвалення парламентом закону про державний нагляд.

«Ми вже третій місяць поспіль ведемо дуже важкі переговори з усіма асоціаціями міст, обласних рад, сільських рад, ОТГ щодо введення закону про державний нагляд. Ми повинні як держава контролювати, по-перше, делеговані повноваження: яким чином надається якість освіти, охорони здоров'я, соціальних послуг, в житлово-комунальній сфері тощо. Тому ще раз підкреслю, це не питання контролю за використанням коштів на місцях, а в першу чергу - ефективність і забезпечення безпосередньо якості послуг», - наголосив Зубко.

Читайте також: Уряд затвердив ще 288 проектів регіонального розвитку

За його словами, місцеві бюджети витрачають недостатньо коштів на цю підготовку. Сума в 11 мільярдів, яка виділена в бюджетах на підготовку до наступного сезону, недостатня. Якщо порівняти минулі роки, коли виділялося до 20% з бюджету на підготовку до зими, то наразі лише 3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-