У червні гривневі депозити населення зросли майже на 6% - НБУ

У червні гривневі депозити населення зросли майже на 6% - НБУ

Укрінформ
Приплив вкладів населення до банківської системи у червні 2018 року пожвавився. Залишки гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за червень зросли на 5,9%, до 262,9 мільярда гривень, в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) - на 1,1%, до 8,5 мільярда доларів США.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«У червні банки активізували залучення вкладів населення. Про таку динаміку свідчать попередні дані "Грошово-кредитної статистики" за червень 2018 року. Залишки гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за червень зросли на 5,9% до 262,9 млрд грн, у іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) - на 1,1% до 8,5 млрд дол. США», - йдеться в повідомленні.

У НБУ наголошують, що активному залученню коштів фізичних осіб сприяли високі темпи зростання заробітних плат та подальше зростання приватних переказів з-за кордону. Крім того, припливу гривневих коштів сприяло збереження значної різниці в дохідностях депозитів у національній та іноземній валютах на тлі практично незмінного курсу національної валюти до долара США.

Натомість, залишки депозитів юридичних осіб у платоспроможних банках за місяць скоротилися. Це відбулося як за гривневими вкладами (на 5,6%, до 243,8 млрд грн), так і вкладами в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) - на 1,3%, до 5,1 млрд дол. США. Таку динаміку регулятор пояснює плановими перерахуваннями господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, до державного бюджету.

Читайте також: У червні інфляція була нижчою за прогноз НБУ

Таким чином, загальний портфель гривневих депозитів у червні практично не змінився і залишився на рівні 506,7 млрд грн. Кредитний портфель банків у національній валюті у червні скоротився на 1,4%, до 584,9 млрд грн. Це відбулося через зниження залишків гривневих кредитів бізнесу (на 1,8%, до 468,2 млрд грн), оскільки портфель кредитів фізичних осіб залишився майже на рівні попереднього місяця (116,7 млрд грн). 

Більшість процентних ставок банків у червні залишилася практично на рівні попереднього місяця. Збереження конкуренції банків за корпоративних клієнтів зумовило незначне підвищення процентних ставок за депозитами бізнесу у національній валюті - на 0,2%, до 11,6% річних. Вартість гривневих кредитів юридичних осіб зросла на 0,1%, до 17,1% річних, що відображало збільшення кредитного попиту, зокрема на обігові цілі підприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-