У червні інфляція була нижчою за прогноз НБУ

У червні інфляція була нижчою за прогноз НБУ

Укрінформ
Споживча інфляція у червні сповільнилась до 9,9% у річному вимірі (порівняно з 11,7% у травні).

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«У червні 2018 року споживча інфляція суттєво сповільнилася - до 9,9% у річному вимірі (порівняно з 11,7% у травні). У місячному вимірі ціни не змінилися. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики», - йдеться в повідомленні НБУ.

Подальше зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, констатують в НБУ, а її показник у червні виявився трохи нижчим за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в "Інфляційному звіті" за квітень 2018 року. Це відбулося переважно завдяки відчутному розширенню пропозиції продуктів харчування, у тому числі сирих, внаслідок більш сприятливих погодних умов і збільшення імпорту. 

Крім того, на темпах зростання вартості імпортованих товарів, а також цін на товари та послуги зі значною імпортною складовою у собівартості сприятливо позначилося зміцнення обмінного курсу гривні, що, зокрема, було зумовлено жорсткою монетарною політикою Національного банку. 

Читайте також: НБУ подовжив терміни опрацювання звітів аудиторів щодо активів банків

Разом з тим, як свідчить показник базової інфляції, інфляційний тиск залишається значним. Це - насамперед результат стійкого споживчого попиту, який підтримують високі темпи зростання реальної заробітної плати.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування в червні стрімко уповільнилися (до 5,2% р/р), більш суттєво, ніж прогнозувалося. Зокрема, завдяки розширенню внутрішньої та імпортної пропозиції знизилися ціни на більшість овочів борщового набору (капуста, картопля, цибуля), а також овочі, вирощені з насіння (огірки, помідори). Також сприятливі погодні умови зумовили збільшення пропозиції ягід та, відповідно, уповільнення зростання цін на них, а значна імпортна пропозиція зумовила падіння цін на банани та апельсини. Крім того, зниження світових цін на м'ясо сприяло уповільненню зростання цін на ці продукти в Україні.

Як повідомлялося, НБУ прогнозує, що рівень інфляції за підсумками 2018 року не перевищить 8,9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-