Імпорт свинини до України у І півріччі зріс у понад 8 разів - експерти

Імпорт свинини до України у І півріччі зріс у понад 8 разів - експерти

Укрінформ
За І півріччя 2018 року в Україну було завезено 8,4 тисячі тонн імпортної свинини. До традиційних постачальників, якими є Німеччина, Нідерланди та Данія, цьогоріч додалася Бразилія.

Про це повідомляє аналітичний відділ асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані Державної фіскальної служби України.

"Упродовж січня-червня цього року до України надійшло 8,4 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м'яса свиней (проти 924 т минулоріч) сукупною вартістю 15,4 млн дол. США. Розширилася й географія завезеної сировини - до постачальників додалася Бразилія», - ідеться в повідомленні. 

Зазначається, що трійка основних постачальників м'ясної сировини до України не змінилася. Як і торік, основна частка імпортованої свинини - майже 56% - припадає на поставки з Німеччини, Нідерландів та Данії. Щоправда, перша з них дещо знизила обсяги поставок, поступившись лідерством у трійці нідерландським постачальникам (понад 20% завезеної свинини). Данія ж покращила свої позиції на українському ринку порівняно з попереднім роком - 19,4% проти 15,5% у 2017-му, особливо за рахунок активності у червні, практично зрівнявшись із Нідерландами.

Читайте також: Гройсман сказав, хто виграє від здешевшання агротехніки

За словами аналітиків АСУ, ці три постачальники у першому півріччі 2018 року завезли в Україну трохи більше половини свинини закордонного походження, решта поставок припадає на інших контрагентів.

«Звичайно, в основному імпортна свинина надходить на внутрішній ринок з країн Європи. Але під категорією «інші» можна побачити й інших гравців. Так, з минулого року в Україну періодично надходить канадська свинина (зокрема, морожені лопатки, окости та їх відруби). У січні-квітні ці частини надходили до України по 1,77-2 дол. США/кг, у травні - по 1,68 дол. США/кг, а минулого місяця їх митна вартість коливалася між 1,66-1,68 дол. США/кг. Надходили з Канади й дорожчі свинячі частини (у травні та червні) - по 2,39 та 2,59 дол. США/кг», - зазначають в аналітики.

«Не лише канадська свинина «причалювала» до одеських портів. Зокрема, чутки про надходження м'яса свиней з Бразилії підтвердилися: у травні та червні до України «допливли» вантажі з мороженою свининою по 2,42 дол. США/кг», - розповіли аналітики АСУ з посиланням на дані митної статистики ДФСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-