Суд забрав у Фірташа майно Запорізького титано-магнієвого - САП

Суд забрав у Фірташа майно Запорізького титано-магнієвого - САП

Укрінформ
Господарський суд Запорізької області задовольнив позов керівника САП Назара Холодницького і вирішив повернути майно Запорізького титано-магнієвого комбінату державі (ЗТМК).

Про це повідомляє у Facebook прес-служба САП.

"Сьогодні, 9 липня 2018 року, Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави до компанії "Толексіс Трейдинг Лімітед" про розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" та до ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" про повернення майна", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, рішення передбачає розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" № 85 від 22 лютого 2013 року, укладеного Фондом державного майна України та компанією Tolexis Trading Limited в повному обсязі.

У САП нагадали, що Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до Господарського суду міста Києва в 2016 році було подано позовну заяву з вимогою розірвання договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізький титаномагнієвий комбінат".

Встановлено, що в 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів України, за результатами проведеного конкурсу, Фондом державного майна України з переможцем – офшорною компанією Tolexis Trading Limited (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group бізнесмена Дмитра Фірташа, з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва, укладено договір про заснування ТОВ "ЗТМК".

Згідно з досягнутими домовленостями, ФДМ України до статутного капіталу новоствореного суб’єкта передано цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні Державного підприємства "ЗТМК", зазначили у САП.

"Компанією Tolexis Trading Limited здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн доларів США, який мав ВИКЛЮЧНЕ цільове призначення, а саме для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 – І квартал 2015 рр. Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій РОЗТРАЧЕНО на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group", - повідомили у САП.

Читайте також: Верховний Суд скасував рішення, за яким ОПЗ мав виплатити Фірташу 6,8 мільярда

Там також наголосили, що "у подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм". "При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано ЛИШЕ 20 млн грн", - наголосили у прокуратурі.

Відтак, враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою ініційовано розірвання вищевказаного договору про заснування ТОВ "ЗТМК" та повернення комбінату повністю до сфери державного управління.

У САП нагадали, що 14 листопада 2016 року до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора даного підприємства, яким здійснено розтрату зазначених інвестицій в сумі 492 млн грн, зараз триває розгляд обвинувального акту по суті.

Фото: The ANSWER

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-