Активісти просять країни ЄС не підтримувати Nord Stream 2

Активісти просять країни ЄС не підтримувати Nord Stream 2

Відкритий лист
Укрінформ
Правозахисники звернулися до країн Європейського Союзу з вимогою не підтримувати проект Nord Stream 2.

Про це йдеться у відкритому листі експертів, дослідників, журналістів і громадських активістів як українських, так і з європейських країн до Ради ЄС, Європейської Комісії, Європейського парламенту, урядів країн-членів ЄС та НАТО, урядів країн-учасниць Договору Енергетичного Співтовариства та програми Східного партнерства. Лист є у розпорядженні Укрінформу.

"Проект газопроводу Nord Stream 2 - це, перш за все, політичний проект, спрямований на реалізацію однієї з головних цілей Кремля: розширення геостратегічного впливу на Європу через домінування на європейському енергетичному ринку... Цим листом ми звертаємося до інституцій ЄС, урядів та інших організацій країн-членів ЄС та НАТО, європейських та інших енергетичних компаній з вимогою не підтримувати проект Nord Stream 2 з остаточною метою захистити єдність та безпеку Європи", - йдеться у листі.

Читайте також: Глава МЗС Естонії вимагає зупинити будівництво Nord Stream-2

На переконання авторів листа, ЄС не потребує більше трубопроводів для отримання російського газу, оскільки наразі близько 40% існуючих російських потужностей для експорту вуглеводнів не використовуються.

У листі наголошується, що Nord Stream 2 збільшить залежність Європи від єдиного постачальника (Росії) і зосередить 70-80% російського імпорту газу до Європи на одному контрольованому Кремлем маршруті.

"У разі завершення Nord Stream 2 може підірвати єдність ЄС, оскільки цей проект дасть можливість Росії задіяти її основний принцип енергетичної політики: "розділяй та володарюй", спрямований на надання переваги одним країнам над іншими", - підкреслюють автори листа.

Крім того, наголошується, що проект Nord Stream 2  може зруйнувати Енергетичний Союз, створений Європейським Союзом, який базується на сприянні диверсифікації джерел енергопостачання шляхом розширення маршрутів імпорту енергоносіїв. Росія прагне до зворотного.

Причому, вважають експерти, газ з Nord Stream 2  не обов'язково буде дешевшим, оскільки посилиться вплив Газпрому на країни, які є споживачами російського газу, завдяки задіянню важеля "єдиного постачальника ресурсів".

"Найсильнішого удару зазнають союзники Америки у Центральній та Східній Європі, адже Газпром, ймовірно, спробує відбити затрати на будівництво трубопроводу шляхом збільшення ціни на газ для країн Центральної та Східної Європи, які надмірно залежать від російського газу, зокрема Польщі, країн Балтії, Угорщини, Словаччини, Болгарії, Молдови, Сербії", - йдеться у листі.

Наголошується, що всупереч заявам Газпрому, газотранспортна система України знаходиться в належному технічному стані та була спроможна витримати раптові зменшення обсягів газу та тиску з боку Росії. 

"Якщо Nord Stream 2 буде збудований, Європа та Газпром втратять маневреність та додаткові потужності української системи і, ймовірно, будуть змушені більше інвестувати у розвиток сегменту зберігання газу на випадок надзвичайних ситуацій у період пікового споживання. Це може опосередковано вплинути на збільшення вартості природного газу в Європі", - підрахували експерти.

Nord Stream 2 становить ризики для  навколишнього середовища в Балтійському морі, включаючи ряд об'єктів, що охороняються за програмою Natura 2000, зазначено в листі.

На переконання підписантів, недостатньо стійка позиція Європейської комісії щодо Nord Stream 2 ігнорує наявність вільних потужностей газотранспортної системи України та Статтю 274 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: "Сторони мають докладати зусиль для сприяння використанню інфраструктури передачі та збереження газу та, у разі необхідності, проводити консультації одна з одною або координувати свої дії стосовно розвитку інфраструктури. Сторони мають співробітничати у питаннях, що стосуються торгівлі природним газом, сталого розвитку та безпеки постачання. З метою подальшої інтеграції ринків енергетичних товарів кожна Сторона повинна враховувати енергетичні мережі та можливості іншої Сторони під час розробки програмних документів щодо попиту та плану постачання, взаємозв'язку, енергетичних стратегій і планів розвитку інфраструктури".

Читайте також: Парубій: санкції США – це реальна можливість зупинити "Північний потік-2"

Серед авторів листа, зокрема, президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, Президент Центру глобалізаційних досліджень Деян Мілетіч (Сербія), Голова Фундації "Європейська Білорусь" Андрій Санніков (Білорусь), екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, виконавчий директор Центру європейських цінностей, керівник програми Kremlin Watch Якуб Янда (Чеська Республіка).

Як відомо, Nord Stream 2 - це проект газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить російському Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу (до 55 млрд кубометрів газу на рік). Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща, Україна, а також США. Зокрема, 5 квітня Верховна Рада України закликала світ не підтримувати будівництво російського Nord Stream 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-