Дозволено все, що не заборонено: Порошенко підписав закон про валюту

Дозволено все, що не заборонено: Порошенко підписав закон про валюту

Укрінформ
Президент Петро Порошенко підписав закон “Про валюту”, ухвалений парламентом 21 червня.

Це відбулося під час зустрічі глави держави з представниками бізнесу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це (закон — ред.) - рівень Угоди про асоціацію, рівень безвізового режиму. Якщо Угода про асоціацію, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі забезпечує вільний рух товарів і послуг, безвізовий режим — вільні контакти між людьми, коли українці можуть вільно подорожувати країнами Європи, то дуже важливо, що і вільний рух капіталів сьогодні буде забезпечений саме цим законом”, - підкреслив Порошенко.

Він також назвав закон про валюту “ключовим актом економічної свободи”.

Як відомо Укрінформ, Верховна Рада 21 червня ухвалила запропонований Президентом закон “Про валюту”, що забезпечить перехід України до нової моделі валютного регулювання, яка впроваджує принцип “дозволено все, що прямо не заборонено законом”.

Документ передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово та за наявності сприятливих макроекономічних умов. Водночас закон дає Національному банку “зелене світло” для більш швидкої лібералізації валютного регулювання. Найбільш болісні обмеження, наприклад щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття законом чинності.

Читайте також: МЗС розповіло, як діяти при втраті паспорта за кордоном

У законі передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, що загрожуватимуть фінансовій стабільності, правління Національного банку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження будуть мати тимчасовий характер - до шести місяців.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-