У Газпромі заявили про новий позов щодо розірвання контрактів з Україною

У Газпромі заявили про новий позов щодо розірвання контрактів з Україною

Укрінформ
Голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія подала новий позов щодо розірвання чинних контрактів на поставку і транзит газу через Україну, і почалося формування трибуналу Стокгольмського арбітражу.

Про це Міллер сказав на прес-конференції, повідомляє РБК

Міллер додав, що основною умовою подальших переговорів є "відновлення балансу в інтересах сторін", у тому числі скасування рішення Стокгольмського арбітражу, та "конструктивні пропозиції" зі сторони України.

За словами Міллера, Україна повинна надати аргументи економічної доцільності транзиту через свою територію.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: Апеляційний суд відхилив безпідставні твердження росіян

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" за позовом до російського "Газпрому". НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд за недопостачання російським монополістом погоджених обсягів газу для транзиту. Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

"Газпром" оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і розпочав процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом".

У свою чергу "Нафтогаз" розпочав процедуру примусового стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд.

Між тим у російській компанії заявили, що Апеляційний суд Свеа (Швеція) 13 червня задовольнив їх клопотання і призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу за спором з "Нафтогазом" у рамках контракту на транзит газу.

Натомість українська компанія наполягає, що поточне рішення суду округу Свеа не є обов'язковим до виконання судами інших юрисдикцій. Відповідно, "Нафтогаз" продовжить свої дії щодо стягнення заборгованості "Газпрому" в інших юрисдикціях. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-