У Рахунковій палаті повідомили, скільки недоотримав загальний фонд держбюджету

У Рахунковій палаті повідомили, скільки недоотримав загальний фонд держбюджету

Укрінформ
Загальний фонд державного бюджету України у першому кварталі 2018 року недоотримав 65,9 мільярда гривень, або 22,5% від плану надходжень. Основною причиною цього є нездійснення запланованого розміщення облігацій зовнішньої державної позики.

Про це повідомляє інформаційне управління Рахункової палати з посиланням на виступ голови Валерія Пацкана на засіданні комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

"Узагальнюючи виконання державного бюджету у першому кварталі поточного року, Валерій Пацкан відзначив, що основним є невиконання на 65,9 млрд грн, або 22,5%, плану надходжень до загального фонду, що збільшує ризики нездійснення в повному обсязі витрат державного бюджету", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Рахункова палата подала Верховній Раді висновок про стан виконання закону про державний бюджет на 2018 рік у першому кварталі. Висновок також розміщено на офіційному веб-сайті Рахункової палати.

Крім того, зауважив голова Рахункової палати, недоотримання запланованих надходжень загального фонду державного бюджету більш як на 15% зобов’язувало уряд, відповідно до статей 52 і 54 Бюджетного кодексу України, ініціювати внесення змін до закону „Про Державний бюджет України на 2018 рік” для збалансування витрат і надходжень державного бюджету.

Читайте також: За час роботи СЕТАМ до державного бюджету надійшло понад 300 мільйонів

Невиконання плану надходжень Пацкан пояснює тим, що не було здійснено заплановане розміщення облігацій зовнішньої державної позики.

«Чому так сталося? По-перше. Навіть за сприятливих для наповнення бюджету економічних умов, а саме: зростання ВВП на 3,1%, імпорту – на 10,8% та інфляції – на 3,5%, план доходів загального фонду не виконано на 8,7 млрд грн, або 4,7%. Проте основним чинником стало нездійснення запланованого розміщення облігацій зовнішньої державної позики на 56 млрд гривень», - підкреслив Пацкан.

Як наслідок, продовжив він, план видатків загального фонду у першому кварталі не виконано на 22 млрд грн, або 9,8%. 

Привертає увагу і збільшення вдвічі, порівняно з першим кварталом 2017 року, виплат на погашення та обслуговування зобов’язань за державним і гарантованим державою боргом, що становили 89,2 млрд грн, або третину витрат державного бюджету, наголосив Пацкан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-