Слідство у справі “Роттердам+” НАБУ завершить після експертизи збитків - Ситник

Слідство у справі “Роттердам+” НАБУ завершить після експертизи збитків - Ситник

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України завершить слідство у справі закупівель вугілля за формою “Роттердам+” після оцінки експерта стосовно завданих державі можливих збитків.

Про це повідомив під час брифінгу директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є питання, які залежать від детектива, а є, які залежать від експерта. Тому після висновку експерта можна буде прийняти остаточне рішення», - сказав він.

За словами Ситника, надання висновку експерта у цій справі може виявитися «одним із проблемних моментів».

Як приклад директор Бюро навів тиск на фахівця, який проводить експертизу у так званій справі «рюкзаків Авакова».

Директор НАБУ також запевнив, що справа закупівель за формулою “Роттердам+” є пріоритетною для Бюро.

«Це провадження є одним із найбільш актуальних для НАБУ. Ми це усвідомлюємо, група детективів, яка розслідує цю справу, також це усвідомлює. Тому ми намагаємося максимально швидко там рухатися», - сказав він.

Крім того, Ситник додав, що у цій справі НАБУ очікує відповіді на запити про міжнародну правову допомогу від іноземних колег.  

Читайте також: Вовк каже, що ЗМІ безпідставно критикують формулу "Роттердам+"

Як повідомлялося, у 2016 році Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг ухваленням постанови № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, серед іншого, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу "Роттердам+".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-