Вовк каже, що ЗМІ безпідставно критикують формулу

Вовк каже, що ЗМІ безпідставно критикують формулу "Роттердам+"

Укрінформ
Формула ціноутворення на вугілля "Роттердам+" є адекватною. Вона була розроблена прозоро, публічно, й усі необхідні органи в державі її погоджували.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив Дмитро Вовк, який очолює Нацкомісію з регулювання енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) з 2014 і чиї повноваження завершуються вже цього місяця.

"По-перше, вона адекватна. По-друге, розроблена прозоро, публічно, усі органи її погоджували", - заявив Вовк.

За його словами, Кабмін проводив перевірку цієї формули, затвердженої НКРЕКП.

"Після детального розбору виявилось, що, напевно, реакція була передчасна або надмірно публічна. Всі дійшли такого висновку, що тема розкручена медійна, а підстав під нею немає. Більше того, через місяць після рішення комісії з ціноутворення на вугілля було ідентичне рішення уряду з ціноутворення на природний газ", - зазначив Вовк.

Керівник НКРЕКП також упевнений, що очолюваний ним орган дав вичерпні пояснення НАБУ щодо прийняття формули "Роттердам+".

"По темі "Роттердама" багато спекуляцій. На сайті комісії ще в 2017 році опубліковано всі документи, які були надані НАБУ, їх близько 40", - повідомив Вовк.

Вовк також наполягає на тому, що формула "Роттердам+" дозволила зробити ціноутворення на вугілля прозорим, зрозумілим і ринковим.

"Питання у принципі стояло з ціноутворенням. Зробити його прозорим, зрозумілим і ринковим. Наше завдання — відійти від ручного керування й перейти до прозорих механізмів розрахунку ціни. Раніше індикативна ціна визначалася вольовим рішенням міністра або віце-прем'єр-міністра. У країни були два варіанти. Перший — здаватися красивими, ставити низькі ціни, при цьому паралельно з держбюджету виділяти багато коштів державним шахтам. Остання рекордна цифра була в 2014 році — 10 млрд грн. У 2013 році було 16 млрд грн. За тим курсом — 2 млрд дол. За поточним курсом це 52 млрд грн. Як тільки встановлюються ринкові ціни, з'являється мірило ефективності. Якщо компанія заробляє, їй не потрібні дотації. Якщо втрачає — держава має визначитися: субсидувати або ні. Такий підхід і було обрано", — заявив глава НКРЕКП.

Крім того, Вовк вважає, що Європейська енергоспільнота погодилася, що запропонований НКРЕКП підхід до ціноутворення на вугілля був професійним.

"Коли в 2017 році формулу стали активно критикувати політики, ми звернулися в Енергоспівтовариство, щоб отримати незалежну експертну думку. У березні звіт було опубліковано — претензій до професіоналізму немає. Навпаки, вказано, що з моменту нових призначень були продемонстровані глибокі знання", — заявив він.

У березні 2017 року віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у своєму листі Президентові України Петру Порошенку ставив під сумнів професіоналізм членів НКРЕКП.

Читайте також: Вовк розповів, як із RAB-тарифами зростуть ціни на електрику

На минулому тижні екс-член НКРЕКП, експерт з енергетичних питань Андрій Герус повідомив, що Національне антикорупційне бюро України зареєструвало ще одне кримінальне провадження, в якому фігурує формула "Роттердам+". Зокрема, справа стосується посадовців енергохолдингу ДТЕК, що контролюється Рінатом Ахметовим, за фактом імпорту із США неліквідного вугілля із занадто високим вмістом сірки за ціною Роттердам+.

Раніше Герус також повідомляв, що вугілля компанії ДТЕК закладається в українські тарифи за найвищою ціною у світі - на 20-40% дорожче, ніж вартість вугілля у будь-якому порту світу.

При цьому, за його словами, в Україні 85% всього вугілля видобувається ДТЕК Ахметова. 80% теплової генерації, де це вугілля спалюється для виробництва електроенергії, також належить ДТЕК.

Герус також заявив, що декларовані наміри від впровадження формули "Роттердам+" ніяк не були підтверджені на практиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-