Вагнер про Nord Stream 2: Єврокомісія намагається зберегти інтереси України

Вагнер про Nord Stream 2: Єврокомісія намагається зберегти інтереси України

Укрінформ
Європейська комісія активно займається в рамках існуючих повноважень проектом газопроводу “Північний потік-2”, однак вона чекає, поки Рада ЄС та Європарламент вироблять своє бачення щодо цього проекту та наділять ЄК відповідним мандатом діяти.

Про це заявив керівник Групи підтримки України в Європейській комісії Петер Вагнер під час прес-конференції у Києві.

“Ми, як Європейська комісія, зробили чітку пропозицію до Ради ЄС, що цей проект має розглядатися в рамках правил ЄС щодо таких проектів. Дискусія між більшістю країн-членів, яка має виробити бачення того, як діяти по відношенню до цього проекту, все ще продовжується. І ми ще повинні зрозуміти, який мандат та які повноваження діяти нам нададуть країни-члени, Європейський парламент”, - сказав Вагнер, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу, чи не слід ЄК зайняти більш активну позицію щодо проекту російського газового монополіста, який є більше політичним, ніж економічним проектом та не відповідає інтересам України і низки країн Європи.

Представник Єврокомісії також додав, що в рамках існуючих повноважень віце-президент ЄК Марош Шефчович активно займається питанням Nord Stream 2 та перебуває в активному діалозі з українськими та російськими представниками по всіх питаннях.

"ЄК намагається забезпечити, щоб довгострокові інтереси України щодо газотранспортної системи були збережені", - наголосив Вагнер.

Як відомо, проект російського газопроводу Nord Stream 2 є розширенням існуючої магістралі "Північний потік" в обхід України – від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Незважаючи на побоювання та протести партнерів, влада ФРН наприкінці березня все ж видала останній дозвіл на будівництво Nord Stream 2, у своїй 30-кілометровій зоні у виключній економічній зоні.

Читайте також: Україна розраховує на підтримку Швеції у протидії Nord Stream 2 - віце-прем’єр

Водночас, у середині квітня низка європейських ЗМІ за результатами журналістських розслідувань заявили про лобістську корупційну згоду між деякими європейськими урядами, окремими компаніями та керівними інституціями ЄС щодо побудови газопроводу Nord Stream 2, який просуває Росія. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-