В Україні урожай ягід і фруктів може перевищити минулорічний на 10-30%

В Україні урожай ягід і фруктів може перевищити минулорічний на 10-30%

Укрінформ
Садівники у 2018 році очікують збільшення врожаю зерняткових, кісточкових, ягідних та горіхоплідних культур до 400-500 тис. тонн, тоді як минулого року валовий збір становив 382 тис. тонн. 

Про це на прес-конференції заявив голова Асоціації “Укрсадпром” Дмитро Крошка, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“У разі сприятливих погодних умов валовий збір плодово-ягідних культур буде більшим, ніж у 2017 році, на 10-30%. Погодні умови - основний фактор ризику для урожайності, тому наразі прогнози обережні”, - сказав Крошка. 

За його словами, різке потепління спричинило швидке цвітіння культур: 5-10 днів замість нормативних 2-3 тижнів, а перепади температур загрожують посухою та градом. 

Крошка зауважив, що у вегетаційний період плодово-ягідні культури отримують удвічі менше вологи за потребу, що вплине на майбутній урожай. Експерт повідомив, що в Україні лише 15% господарств мають зрошувальні системи.

Загалом, під плодово-ягідними культурами в державі зайнято понад 200 га землі, офіційно зареєстровано близько 1,5 тисячі господарств із вирощування цих культур. 

Директор розплідника “Бруснява” Ліліана Дмітрієва повідомила, що лідерами серед фруктів і ягід, які вирощують в нашій країні, є чорна смородина, суниця, малина, лохина, обліпиха та жимолость. 

За її словами, на формування цін вплинуть подорожчання добрив та засобів захисту рослин, збільшення відрахувань до бюджету у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати та інші чинники.   

Читайте також: Українські виробники лохини спробують підкорити світові ринки

Як повідомляв Укрінформ, Україна в минулому 2017 році встановила рекорд з експорту свіжих фруктів та ягід, цьогоріч очікується його оновлення. Загалом, плодоовочевий сектор приніс Україні в 2017 році 414 млн доларів виручки, з яких свіжа плодоовочева продукція з горіхами принесла 238 млн, а продукти переробки - 176 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-