У Нацбанку повідомили про скорочення експорту та сповільнення імпорту

У Нацбанку повідомили про скорочення експорту та сповільнення імпорту

Укрінформ
Обсяги експорту в березні 2018 року скоротились на 4,1% у річному вимірі та становили 3,7 млрд дол. США, а зростання імпорту товарів сповільнилося до 0,7% р/р та його обсяг становив 4,4 млрд дол. США.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

«У березні 2018 року дефіцит поточного рахунку становив 763 млн дол. США. Його формування було насамперед пов'язане з плановими виплатами з обслуговування державного боргу. З початку року дефіцит поточного рахунку становив 603 млн дол. США (у січні-лютому минулого року він становив 357 млн дол. США). Обсяги експорту в березні становили 3,7 млрд дол. США та скоротились на 4,1% у річному вимірі (далі — р/р)... Обсяги імпорту товарів у березні становили 4,4 млрд дол. США. Зростання імпорту товарів істотно сповільнилося (до 0,7% р/р)», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що динаміка експорту була зумовлена: зниженням вартісних обсягів експорту продовольчих товарів (на 16,2% р/р) з огляду на нижчий врожай сільськогосподарських культур 2017 року порівняно з попереднім роком, погіршенням динаміки експорту інших продовольчих товарів, зокрема через ускладнення транспортних перевезень та несприятливу зовнішню цінову кон'юнктуру та сповільненням зростання експорту металургійної продукції (до 14,2% р/р) попри високі експортні ціни. Це, серед інших чинників, відображало збільшення в структурі експорту частки більш дешевого чавуну. Зменшився й експорт залізних руд (на 9,3% р/р).

Читайте також: На Херсонщині викрили виробництво фальсифікованого елітного вина на експорт

Зростання імпорту товарів істотно сповільнилося за рахунок: зниження закупівель продукції машинобудування. Так, суттєво скоротилися обсяги імпорту техніки сільськогосподарського призначення,(на 28,9% р/р) та легкових автомобілів (на 9,4% р/р),  сповільненння зростання імпорту продукції хімічної промисловості (до 5,7% р/р), зокрема через зменшення обсягів закупівель фармацевтичної продукції. Також сповільнилося зростання імпорту послуг (до 3,8% р/р). В цілому в січні-березні імпорт товарів та послуг зріс на 10,8% р/р до 15,5 млрд дол. США. У березні чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком досяг 686 млн дол США. Його зростання було забезпечене операціями приватного сектору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-