Порошенко сказав, коли введуть в експлуатацію новий конфайнмент на ЧАЕС

Порошенко сказав, коли введуть в експлуатацію новий конфайнмент на ЧАЕС

Укрінформ
Новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській атомній електростанції планується ввести в експлуатацію у грудні 2018 року.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на заходах у зв'язку 32-ю річницею аварії на ЧАЕС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цього року завершується один із важливих етапів перетворення проекту “Укриття” на екологічно безпечну систему. На грудень заплановано введення в експлуатацію нового безпечного комфайнменту, встановленого, або, як кажуть, “насунутого” раніше”, - сказав він.

Порошенко зазначив, що наразі завершуються роботи з монтажу систем, проводяться пусконалагоджувальні роботи систем і елементів.

Водночас Президент сказав, що відповідну роботу не прискорюватимуть, оскільки, за його словами, якість і безпека є найбільш важливими критеріями.

Читайте також: Порошенко назвав пріоритетом для влади соціальний захист чорнобильців

Як повідомлялося, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн - Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки.

Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-