Нафтогаз - Газпрому: Готові зустрітися в Стокгольмському арбітражі

Нафтогаз - Газпрому: Готові зустрітися в Стокгольмському арбітражі

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" заявляє, що готовий до нових зустрічей із “Газпромом“ у Стокгольмському арбітражі, куди російська компанія направила документи для розірвання контрактів.

Про це українська компанія повідомила на своїй сторінці у Facebook.

“Наш найбільший боржник знову грає в гру "poker face". Надіслати документи - недостатньо "для розірвання". Чекаємо на нові зустрічі у Стокгольмі. Уточнимо термінологію: Газпром ініціював арбітражне провадження щодо зміни або відміни контрактів з нами”, - йдеться в повідомленні “Нафтогазу”.

Читайте також: Газпром направив до арбітражу документи про розірвання контрактів із Нафтогазом

При цьому в НАК наголосили, що контракти не передбачають можливості припинити їхню дію в односторонньому порядку. Вони чинні і закінчуються разом з 2019 роком. Достроково їхня дія може бути припинена лише за згодою обох сторін або за рішенням арбітражу.

В “Нафтогазі” також додали, що минулого разу арбітражні провадження за цими контрактами були ініційовані у 2014 році, а рішення за ними арбітраж виніс у 2017 та 2018 роках.

Крім того, в українській компанії наголосили, що оскарження арбітражних рішень не зупиняє їхньої дії, тому "Газпром" так само винен "Нафтогазу" $2,56 млрд і відсотки.

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому". НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд за недопостачання російським монополістом узгоджених обсягів газу для транзиту. "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

Після цього рішення Стокгольмського арбітражу "Газпром" заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК.

У п'ятницю, 20 квітня, у “Газпромі“ заявили, що надіслали до Стокгольмського арбітражу документи на розірвання контрактів з "Нафтогазом України" на поставку газу і його транзит.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-