НБУ цьогоріч перерахує до держбюджету понад 44 мільярди

НБУ цьогоріч перерахує до держбюджету понад 44 мільярди

Укрінформ
Національний банк України перерахує 44,6 млрд грн до державного бюджету протягом 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

"Прибуток до розподілу Національного банку за 2017 рік становив 45,9 млрд грн. З цієї суми частина прибутку обсягом 1,3 млрд грн буде спрямована на збільшення загальних резервів Національного банку відповідно до вимог Закону України "Про Національний банк України". Інша частина обсягом 44,6 млрд грн буде перерахована до державного бюджету України протягом 2018 року. Відповідний графік перерахування частини прибутку до розподілу Національного банку України за 2017 рік до державного бюджету на 2018 рік узгоджено з Міністерством фінансів України", - йдеться у повідомленні.

У НБУ уточнюють, що оскільки ці кошти спрямовуються Міністерству фінансів для забезпечення ним бюджетних видатків поточного року, це не матиме додаткового впливу на рівень інфляції.

Станом на кінець 2017 року валюта балансу Національного банку досягла 1 027 млрд грн. Чисті доходи Національного банку в 2017 році становили 65,9 млрд грн. Основним джерелом доходів регулятора стали процентні доходи, основну частку яких склали доходи за цінними паперами України та за кредитами, наданими банкам України. Водночас більшість процентних витрат Національний банк поніс у зв'язку з операціями з випуску депозитних сертифікатів та обслуговуванням кредитів, отриманих від МВФ. Протягом року відбулося значне вивільнення резервів. У результаті чисті процентні доходи після вивільнення резервів склали 45,2 млрд грн.

Читайте також: Уряд закликатиме парламент ухвалити трирічну бюджетну резолюцію

Витрати Національного банку (без урахування процентних і комісійних витрат) становили 3,6 млрд грн. Ці кошти були використані на виготовлення банкнот та монет, утримання персоналу, відрахування на забезпечення під імовірні зобов'язання, а також адміністративно-господарські витрати. Фінансовий результат Національного банку України у минулому році становив 62,3 млрд грн.

У Нацбанку зазначають, що консолідовану фінансову звітність Національного банку України за 2017 рік Рада Національного банку затвердила 13 квітня 2018 року і минулого тижня підписали голова Національного банку України Яків Смолій та генеральний директор аудиторської фірми ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК", сертифікований аудитор Євген Заноза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-