Данилишин пояснив, звідки береться інфляція

Данилишин пояснив, звідки береться інфляція

Укрінформ
Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин стверджує, що в нас інфляція найчастіше виникає через неузгоджені дії органів держуправління, тому вірогідність прогнозів у таких умовах апріорі є сумнівною.

Про це він написав у своїй статті для DT.UA

«В українських умовах інфляція найчастіше виникає через неузгоджені дії органів держуправління. Вірогідність прогнозів у наших умовах апріорі є сумнівною (утім, є деякі сумніви й у прогностичних спроможностях відповідних фахівців НБУ). Тому вони не завжди можуть слугувати якісною базою для прийняття рішень», - написав Данилишин.

Він зазначив, що під час дискусій про користь чи шкоду інфляційного таргетування дуже важливо не забути про головні наші стратегічні цілі - про зростання економіки, зниження рівня безробіття та підвищення доходів населення. Сама по собі стабілізація інфляції на низькому рівні зовсім не гарантує досягнення цих цілей. Тим паче, що використовуваний нині для цього інструмент НБУ - підвищення дисконтної ставки - має наслідком подорожчання кредитів.

«Нацбанк зобов'язаний прагнути до стабілізації інфляції поблизу заданого рівня. Думаю, цей рівень має лежати в діапазоні однозначних чисел - ближче до 5%. Але Нацбанк може також бажати сприяння економічному зростанню на рівні максимального потенційного зростання. Стабілізація змінних реального сектора, таких, як зростання виробництва та зайнятість населення, не завжди входять у список цілей центробанку тієї або іншої країни», - зауважив Данилишин.

Читайте також: Інвестори очікують від України лібералізації валютного ринку - Данилишин

Він зазначив, що інфляційне таргетування може варіюватися від жорсткого, коли центробанк узагалі не хвилюють проблеми реального сектора економіки, до гнучкого, коли він виявляє про нього певну турботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-