Для українського фондового ринку готують нові правила гри

Для українського фондового ринку готують нові правила гри

Укрінформ
Національний депозитарій разом з учасниками фондового ринку формують нові правила роботи, які розширять можливості для розвитку їх бізнесу, стануть драйвером нових сервісів і можливостей для власників цінних паперів.

Про це повідомляє прес-служба НДУ.

"Національний депозитарій України вводить в практику реформування світові стандарти. Учасники фондового ринку разом з НДУ формують нові правила роботи, які розширять можливості для розвитку їх бізнесу, стануть драйвером нових сервісів і можливостей для власників цінних паперів", - йдеться у повідомленні.

Європейська практика передбачає поділ юридичних і технологічних аспектів на ринку цінних паперів. Зазвичай технологічні зміни відбуваються на рівні програмного забезпечення і не регулюються законодавчо. Основна умова - технологія повинна базуватися на юридичних принципах, прийнятих на ринку. Гнучкість даної моделі дозволяє оперативно і в найкоротші терміни вносити зміни для створення більш комфортних умов на ринку для всіх його учасників. Саме такі підходи НДУ ініціює в Україні.

"Перед активізацією українського фондового ринку нам необхідно інвестувати в його інфраструктуру. Бізнес-процеси повинні відповідати ефективним моделям, прийнятим в європейській практиці", - зазначає глава правління НДУ Міндаугас Бакас.

Для депозитарних установ НДУ пропонує 3 нові варіанти технологічної взаємодії з Центральним депозитарієм: депозитарна установа (ДУ) веде рахунки в цінних паперах своїх клієнтів, використовуючи своє програмне забезпечення (ПЗ). На рівні Центрального депозитарію (ЦД) зберігаються і обліковуються цінні папери ДУ, права, на які і права, за якими належать власникам цінних паперів такого ДУ, а також облік цінних паперів, що належать самому ДУ. ДУ використовує своє ПЗ, але є клієнти, які хотіли б мати індивідуальний рахунок власника (Individual segregated) на рівні ЦД, що є звичною європейською практикою. При цьому, власник не є клієнтом НДУ. Інформація дублюється в НДУ. ДУ для обслуговування своїх клієнтів використовує ПЗ ЦД, відкриваючи такі рахунки в системі НДУ. Управління такими рахунками (проведення операції) здійснюється депозитарною установою, використовуючи весь доступний функціонал ПЗ ЦД.

Читайте також: Депозитарій НБУ оновив модель роботи з клієнтами

Незалежно від обраної моделі роботи, депозитарна установа: підтверджує право власності на цінні папери, власник (депонент) має доступ до рахунку в цінних паперах виключно через депозитарну установу, індивідуальний рахунок власника (депонента) в межах рахунку депозитарної установи, відкритого в ЦД (Individual segregated) - це додаткова гарантія збереження права власності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-