Депозитарій НБУ оновив модель роботи з клієнтами

Депозитарій НБУ оновив модель роботи з клієнтами

Укрінформ
Депозитарій Національного банку України з 2 квітня 2018 року запровадив осучаснене програмне забезпечення для клієнтів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«2 квітня 2018 року в повному обсязі набуло чинності нове "Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Цей документ, затверджений правлінням Національного банку у грудні 2017 року, запроваджує нові підходи Національного банку до здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами», - йдеться в повідомленні.

Однією з основних новацій осучасненого програмного забезпечення є можливість відкриття так званих сегрегованих рахунків - окремих персоніфікованих рахунків для всіх типів депонентів на рівні депозитарію НБУ. Система також передбачає можливість переведення депонентів з агрегованих рахунків на відкриті сегреговані рахунки депонентів. Це допоможе одночасно і спростити ведення обліку цінних паперів, і підвищити надійність збереження інформації про права на цінні папери клієнтів.

Читайте також: НБУ збільшить ліміт для проведення обов'язкового фінмоніторингу

Крім того, завдяки системі "Депозитарій НБУ" стало можливим використання нових моделей розрахунків учасників фондового ринку при роботі з державними цінними паперами. Зокрема, це програмне забезпечення уможливило проведення операцій за принципом "оплата проти поставки цінних паперів", який передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника виключно після здійснення оплати. Ця нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр (РЦ) і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії РЦ на здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів. У новій системі також передбачена можливість проведення операцій за принципом "поставка цінних паперів без оплати", коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку та врегульовують їх порядок умовами договору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-