Виробники вимагають скасувати акцизи на технічні спирти - експерти

Виробники вимагають скасувати акцизи на технічні спирти - експерти

Укрінформ
Виробники, що використовують у технологічному процесі сировину, яка містить технічний спирт, вважають, що Україна має запровадити європейські стандарти та скасувати акцизи на технічні спирти.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Дерегуляція проти «сірих зон» в українському бізнесі». 

"Україна підписала угоду про асоціацію із ЄС, і в переліку директив, які зобов’язано імплементувати Міністерство фінансів, чітко прописано, як мають оподатковуватися технічні спирти. Ми зобов’язані це імплементувати. В Європі та у світі технічні спирти взагалі не мають акцизу. Там навіть не те що ставка нуль, там чітко прописано, що вони звільнені від акцизу. У нас, на жаль, акциз ввели, бо були проблеми, про які згадувалось, і щоб вирішити їх, Мінфін вирішив просто відрубати цю проблему і ввести акциз. Зупинилося все виробництво технічних спиртів", - зазначив представник асоціації "Укрбіопаливо" Тарас Миколаєнко. Він підкреслив, що виробництво біопалива в Україні на сьогодні є "жертвою цієї регуляції".

При цьому, за словами в.о. директора ДП «Укрспирт» Юрія Лучечко, від діючих на технічний спирт акцизів в Україні зазнають збитки не лише всі виробники, які використовують спиртовмістну сировину, а й економіка країни.

"Сьогодні в Україні є уніфікований акцизний збір. Все, що стосується спирту або спиртовмісних речовин, обкладається податковою ставкою 100%, 1260 гривень. Європейські директиви (щодо скасування акцизу на технічний спирт, - ред.) вже діють з 1993 року. З 1993 року бізнес, який займається виробництвом технічних спиртів, які у повсякденному житті є всюди - в антисептиках, омивачах, парфумах, позбавлений цього акцизу, має можливість розвиватися і має тенденцію до стрімкого розвитку. Тому ми маємо імпорт і фактично простій наших виробничих потужностей. На сьогодні потужності держави складають близько 60 млн декалітрів. Ми можемо закрити своїми виробничими потужностями абсолютно все з імпорту, починаючи з потреб газовидобувної промисловості і закінчуючи потребами парфумерної та суміжних галузей економіки. Все можна виробляти українське", - підкреслив він.

Читайте також: На Київщині ліквідували підземний спиртзавод, замаскований під овечу ферму

Як приклад, Лучечко навів ситуацію в парфумерній промисловості України.

"У нас однакова з асоціацією парфумерів позиція щодо цього збору. Як тільки наша команда почала керувати «Укрспиртом», то асоціація парфумерів відразу виступила з ініціативою розробки цього законопроекту, бо їх це теж стосується. Якщо подивитися на дані щодо виробництва парфумерії, ми бачимо, що як тільки обклали їх податками, ми просто втратили парфумерію як одну з галузей економіки України. Їхня основна сировина - спирт, який у всьому цивілізованому світі обкладається нульовою ставкою акцизу", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-