З 2019 року в Україні запрацює система подання фінзвітності в е-форматі

З 2019 року в Україні запрацює система подання фінзвітності в е-форматі

Укрінформ
У першому кварталі 2019 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) за підтримки міжнародних партнерів запустить в Україні систему подання фінансової звітності електронному форматі.

Про це повідомляється на сайті комісії. 

"Керівництво НКЦПФР, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» і Програми технічної підтримки за пріоритетними напрямками українського фінансового сектору EU-FINSTAR підписали меморандум про взаєморозуміння щодо закупівлі та впровадження в Україні системи фінансової звітності. Міжнародні партнери України, які надають допомогу фінансовому сектору в процесі впровадження реформ, мають намір надати допомогу в процесі закупівлі такої Системи у відповідності до встановлених бізнес-вимог, а також її адаптації та впровадження", - зазначили в Нацкомісії.

Запуск нової системи планується на 1 квартал 2019 року, оскільки підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме з 2019 року.

«Завдяки прийнятим наприкінці минулого року законам ми разом із Національним банком і Міністерством фінансів працюємо над впровадженням нової системи фінансового репортінгу для підприємств, що становлять суспільний інтерес. Україна в цьому питанні має шанс стати лідером в Європі, адже на сьогодні така система впроваджена лише Голландією. Перехід на електронне складання та подання звітності дозволить створити базис для прозорої та ефективної економіки. Адже інформативність, правдивість, цілісність, повнота і адекватність фінансової звітності на фінансовому ринку є чи не головною передумовою виникнення довіри до компаній, ринку та економіки в цілому», - зауважив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Читайте також: Нацкомісія заборонила торгівлю цінними паперами 12 емітентів

Нова система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі, і базуватиметься на поширеному в світі стандарті iXBRL.

Ключовими новаціями запровадження нової системи на українському ринку є: 

- єдине вікно подання фінансової звітності до фінансових регуляторів,

- високий рівень автоматизації збирання та обробки фінансової звітності, 

- ефективний та надійний аналіз фінансових показників компаній, 

- швидке виявлення помилок та невідповідностей у фінансових звітах.

Відповідно до останніх змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», складати фінансову звітність з використанням таксономії МСФЗ 2018 та подавати її органам державної влади в єдиному електронному форматі зобов‘язані підприємства, що становлять суспільний інтерес. До таких підприємств законом віднесені: емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи та підприємства, які належать до групи великих підприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-