ЄС може схвалити макрофінансову допомогу Україні у найближчі тижні - Вагнер

ЄС може схвалити макрофінансову допомогу Україні у найближчі тижні - Вагнер

Укрінформ
Брюссель в найближчі тижні або місяці прийме принципове рішення про виділення Україні чергового пакету макрофінансової допомоги.

Про це сказав Укрінформу глава Групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер.

«У наступні тижні і місяці ми вирішимо в принципі, чи буде дано зелене світло четвертій макрофінансовій програмі», - сказав Вагнер.

Зараз ця пропозиція, внесена Єврокомісією на початку березня, на 1 млрд євро, знаходиться в Європейському парламенті та Європейській Раді, на столі країн-членів. Вагнер нагадав, що третя програма (об'ємом 1,8 млрд євро) була завершена в січні 2018 року, причому останній транш - 600 млн євро - не був виплачений, оскільки Києвом не були виконані 4 з висунених умов, які торкалися боротьби з корупцією.

За умовами нинішнього траншу рішення буде прийнято пізніше. «Тільки після того, як буде сказано в принципі «так» або «ні», почнуться переговори з так званого меморандуму взаєморозуміння, в якому будуть прописані і умови», - відмітив Вагнер.

За його словами, виділення цих засобів дуже важливе, хоч і не так, як в 2014-му, коли Україна уперше звернулася по допомогу, оскільки йшлося про те, щоб вона в принципі існувала як держава. У кінці 2018-2019 рр. Київ повинен рефінансувати 12-13 млрд євро, нагадав німецький єврофункціонер.

Читайте також: Кошти за новою програмою ЄС можуть надійти в Україну до кінця року

Вагнер визнав, що у Брюсселі відчувають зниження темпів реформ в Україні, але сам він не відчуває розчарування в контексті того, як проходили процеси трансформації в Східній, а до цього - в Південній Європі. «Це завжди не лінійний процес, це завжди вперед-назад, вгору-вниз, тому усі мають бути реалістами», - відмітив співрозмовник агентства.

Єврочиновник повідомив, що наступного тижня здійснить візит до Києва, де обговорюватиме питання прогресу в проведенні реформи держуправління. Цього тижня він взяв участь у тій, що відбулася в Берліні у рамках Українського тижня дискусії «Стабільність і реформи в Україні», де говорив про те, що Україна за останні 4 роки зробила більше, ніж за усі роки після отримання незалежності. Серед самих проблемних моментів, у тому числі і у відносинах між Києвом і Брюсселем, він назвав судочинство. «Суди доки не довели жодної корупційної справи до кінця, що викликає недовіру до влади і в самій Україні", вказав він.

Вагнер зазначив важливість співпраці між антикорупційними органами і на міжнародній арені. Європейські суди при розгляді справ про санкції проти колишніх українських чиновників, зокрема заморожування їх активів, повинні отримувати докази, що це були незаконно отримані гроші. «Ми (Європа) чекаємо цих доказів, фактів, які належить перевірити, тоді ми зможемо почати процеси проти олігархів. Зараз нам цього бракує», - підкреслив він і призвав українських колег до більшої активності і прозорості у співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-