Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Запроваджуємо ноу-хау: виробництво ліків – під громадський контроль!

Запроваджуємо ноу-хау: виробництво ліків – під громадський контроль!

Блоги
Укрінформ
Якщо вийдемо на переробку 500 тис. літрів плазми на рік, Україна увійде у 12-ку країн, що мають найбільші фракціонатори у світі

Скажу чесно: був конфлікт, коли хворі на гемофілію під час проведення тендеру ПРООН стали на бік не вітчизняного препарату, а іноземного аналога, який поставив ціну на 35% більшу й виграв той тендер. Тоді це коштувало держбюджету більше на 600 тисяч доларів, аніж могло би за умов перемоги українського препарата. Але справа не у грошах, а в довірі до вітчизняних ліків.

Ми могли би залишити все, як є, і далі успішно працювати на експорт. Але вирішили переламати ситуацію і довести українським пацієнтам, що наш препарат «БіоКлот А» гідний довіри та нічим не поступається якістю перед іноземними аналогами. Для цього ми ініціювали діалог, а тепер і співпрацю з організаціями, що опікуються проблемою гемофілії в Україні: «Біофарма» провела низку зустрічей з представниками «Всеукраїнського товариства гемофілії», «Світової федерації гемофілії», БФ «Діти з гемофілією».

В результаті був підписаний Меморандум про співпрацю, в якому ми зобов’язались реалізувати систему публічного контролю над виробництвом препарату та провести ДОДАТКОВІ ЕКСПЕРТИЗИ у фахових міжнародних інституціях, як це запропонували вищезгадані організації.

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З СИРОВИНИ

Ми це прекрасно знаємо, і, повірте, з кожним днем все важче знаходити якісну плазму, особливо, зважаючи на стан українських «центрів крові». Тому ми вирішили піти шляхом державно-приватного партнерства і облаштувати сучасні плазма-центри.

Першу модернізовану станцію переливання крові ми відкрили у Сумах, вклавши у неї 3,5 млн дол. та залучивши до модернізації німецьких і австрійських фахівців. Сьогодні там все – за останнім словом техніки, враховуючи сертифіковане обладнання, реагенти та якість надання послуг. Маємо вже відділення у Шостці, Конотопі, Ромнах і Охтирці. А ближчим часом відкриємо подібні сучасні станції у Харкові, Полтаві, Прилуках, Ніжині та Дніпрі.

Сьогодні ми заготовляємо у наших центрах крові до 5 тонн плазми на місяць. У вересні плануємо заготовляти 7,5 тонни, до кінця року – 10 тонн, а в кінці наступного року – вже 20 тонн на місяць карантинізованої плазми.

З ЧОГО ПОЧНЕМО ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

Ми розуміємо, що у пацієнтів, хворих на гемофілію, головна стурбованість – щодо якості сировини, а тому готові почати з аудиту нашого центру крові у Сумах. Ми готові оплатити експертизу обраних вами експертів, щоб довести безпечність нашої сировини. Адже я впевнений у якості нашого продукту!

Більше того – я ОСОБИСТО готовий провести усі необхідні екскурсії на станціях крові та на нашому заводі у Білій Церкві, щоб представники згаданих громадських організацій на власні очі змогли переконатися у високій якості всього процесу, технологій, контролю, зберігання, транспортування, утилізації тощо. 

ЧОМУ ДЛЯ НАС ЦЕ ВАЖЛИВО

Головний акцент «Біофарма» робить на розробці та виготовленні препаратів з плазми донорської крові людини (Альбумін, Імуноглобулін, Фактор згортання крові VIII…). 

Для цього ми вкладаємо шалені кошти: лише у новий завод-фракціонатор, який запуститься вже у цьому році, проінвестовано більше 50 млн дол. Завод буде обладнаний німецьким та італійським обладнанням за останніми зразками автоматизованої техніки, яка виключить будь-яку можливість помилок через людський фактор.

Чому нам так важливий цей фракціонатор? Та тому що він буде єдиним та унікальним на території пострадянського простору та у Східній Європі!

Поясню географічно: від нас на північ аж до Північного Льодовитого океану немає подібного фракціонатора. Від нас на південь є лише у Йоганнесбурзі (ПАР) маленький завод, який переробляє 60 тонн плазми (для порівняння: «Біофарма» вже сьогодні переробляє 120 тон, а наш новий фракціонатор дозволить переробляти до 500 тонн плазми крові!). Далі: якщо йти на схід – є невеликий завод в Індії, у компанії «Інтас», який зосереджений лише на місцеві потреби. Є фракціонатори в Південній Кореї, Японії, Китаї. А от на захід від нас – то, починаючи з Австрії, подібні заводи є майже в кожній країні: Німеччини, Іспанії, Франції, Англії, Швейцарії…  Зрозуміло, є і в Північній Америці, Канаді – і вони контролюють 75% світового обігу препаратів крові.

Тому, якщо ми вийдемо на переробку 500 000 літрів плазми на рік, то Україна увійде у 12-ку країн, що мають найбільші фракціонатори у світі! Амбітно? Так, але ж – цілком реально!

«Біофарма» відкрита, ми впевнені у своєму продукті, ми розуміємо, як його розвивавати далі, і ми можемо допомогти людям, які хворіють на цю складну спадкову хворобу крові.

Ми хочемо, щоб діти-гемофілики отримали шанс стати олімпійськими чемпіонами! Не паралімпійськими, а олімпійськими! Тому що за кордоном гемофілики, отримуючи адекватне лікування, живуть звичайним життям і не є інвалідами. Моя мрія – щоб так було і у нас! 

Костянтин Єфименко, президент фармкомпанії «Біофарма»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-