Експерти зафіксували здорожчання більшості продуктів у лютому

Експерти зафіксували здорожчання більшості продуктів у лютому

Укрінформ
У лютому 2018 року в Україні здорожчало більше 70% продуктів, які підпадають під державний моніторинг.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

"За даними державного моніторингу, під який підпадає 31 найменування продуктів, у лютому 2018 року подорожчало більше 70% цього списку та найбільше – м'ясо та овочі борщового набору. Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали", - зазначив він. 

ТОП-5 продуктів, вартість яких у гривні в лютому зросла найбільше, виглядає наступним чином: яловичина, м’який сир, варена ковбаса, риба і буряк. 

Перше місце посідає яловичина, яка додала за лютий 3,2 грн за кілограм. Відтепер її середня ціна в Україні складає 120,4 грн. 

На другому місці - м’який сир із 1,9 грн подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 90,9 грн. 

Третя сходинка - за вареною ковбасою, вартість якої зросла за лютий на 1,2 грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 83,8 грн за кілограм. 

Четверте місце в мороженої риби, яка за останній зимовий місяць додала 1,1 грн і коштує 67,6 грн за кілограм. 

Замикає п’ятірку буряк, який піднявся в ціні на 1 грн і його середній цінник – 8 грн за кілограм. 

Читайте також: У НБУ повідомили про незначне сповільнення споживчої інфляції у лютому

ТОП-5 продуктів, які показали найбільше зростання у відсотковому еквіваленті, наступний: капуста, буряк, морква, картопля, яблука. 

Лідером є білокачанна з 18% і середньою ціною 5,9 грн за кілограм. Другим також йде невід'ємна складова борщу – буряк, який збільшився в ціні на 14%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 8,1 грн за кілограм. Замикає трійку морква, яка додала 10%, і коштує 7,9 грн. Четверте місце посідає картопля з 8% зростання ціни і середнім цінником у країні в 6,9 грн за кілограм. П’ятим у рейтингу є яблука з 4% і ціною 18,2 грн за кілограм. 

"Прогнози нашої Асоціації щодо безумовних лідерів інфляційної гонки, а саме м’яса, окрім сала, та овочів борщового набору, справджуються. Але овочі мають низький потенціал росту, тому за підсумками року можна очікувати більш помірного зростання. На жаль м'ясо, особливо найдорожчі сорти кожного виду, тобто полядвиця, вирізка, ошийок, філе та грудка, будуть продовжувати невпинно зростати. Це головний тренд, на який буде впливати епізодичне зниження світової ціни. В Україні це минулого року з жовтня спостерігалось на свинину, а з лютого воно відбулось і на ринку курятини", - наголосив Дорошенко. 

У той же час, експерт зазначив, що статистика березня фіксує вже значно кращу картину на споживчому ринку, оскільки частина негативних факторів закінчила свій вплив у лютому. 

"Але квітень готує нам нові випробовування на фоні можливої девальвації гривні та підняття мінімальної заробітної плати", - прогнозує він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-