Відмова від копійок: Смолій розповів, які зміни чекають українців

Відмова від копійок: Смолій розповів, які зміни чекають українців

Укрінформ
Заокруглення суми покупки у чеку за готівку з припиненням карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок не матиме жодного впливу на інфляцію.

Про це під час презентації обігових монет номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень зазначив в.о. голови НБУ Яків Смолій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наші розрахунки свідчать, що ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже, реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правило заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари», - повідомив Смолій.

Він зазначив, що у такий спосіб з обігу зникне майже 60% монет від загальної кількості, а це понад 8 млрд монет дрібних номіналів, і водночас більш як 1 млрд банкнот буде замінено монетами. 

Читайте також: НБУ припиняє карбувати дрібні монети

«Таким чином середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40% менше, і цей ефект ми побачимо вже за 2-3 роки», - уточнив Смолій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-