Після побудови Nord Stream 2 газ для Європи подорожчає – Коболєв

Після побудови Nord Stream 2 газ для Європи подорожчає – Коболєв

Укрінформ
Газпром використовує всі можливі методи для усунення конкурентів з європейського ринку, в тому числі штучно занижуючи вартість газу, але це тимчасово: після здобуття монополії через побудову "Північний потік-2" ціну піднімуть.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Після побудови "Північного потоку-2" здатність Газпрому використовувати таку стратегію (монопольне регулювання цін – ред.) тільки посилиться. Коли інші постачальники від Європи відвернуться й зрозуміють, що немає сенсу намагатися заходити на цей ринок, бо там Газпром в будь-який час готовий піти на короткостроковий демпінг, російська монополія зрозуміє, що вона цей ринок повністю закрила для інших постачальників. Тоді Газпром застосує свою іншу тактику. Вони просто будуть піднімати ціну", - сказав Коболєв.

За його словами, оскільки ціни на газ не підлягають регулюванню, Газпром займає домінуючу позицію на газовому ринку Європи й цією позицією зловживає.

"Один із елементів зловживання - що вони, контролюючи частину східноєвропейського ринку де-факто (про що є розслідування антимонопольне Європейського Союзу, яке вже триває майже десять років, й досі невідомо, коли скінчиться), не пускають інших постачальників газу на цей ринок", - сказав глава Нафтогазу.

Він також вказав, що Росія має багато шляхів для усунення конкурентів на газовому ринку Європи, але коли методи вичерпуються, вдається до демпінгу цін, "постачаючи газ на копійку дешевше, ніж інше джерело, щоб просто не відпускати цей ринок".

Як відомо, Україна запропонувала Європарламенту вивчити та дати свою оцінку обставинам штучної газової кризи, яку Газпром спробував створити на початку березня.

 Як повідомляв Укрінформ, спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого - збільшити енергетичну залежність Європи від Росії. Голова естонського парламенту Ейкі Нестор також заявив про намір приєднатися до заяви.

Раніше в Кишиневі глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу "Північний потік-2" і зазначається, що він є політичним проектом Росії.

Читайте також: Газова криза: Коболєв пропонує Європарламенту оцінити дії Газпрому

На початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2", що доповнить дві нитки "Північного потоку 1", які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який йде з Росії до Європи.

Газпром заявив про намір почати будівництво газопроводу Nord Stream-2 ("Північний потік-2") навесні 2018 року.

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. Торік в середині грудня Гірське управління Штральзунда вже дало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територією яких повинен проходити цей газопровід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-