Позбутися статусу фізичної особи підприємця можна за 24 години - Петренко

Позбутися статусу фізичної особи підприємця можна за 24 години - Петренко

Укрінформ
У разі подачі для закриття фізичної особи підприємця (ФОП) правильних документів, процес ліквідації можна пройти за 24 години.

Про це розповів міністр юстиції України Павло Петренко у відеоблозі на сторінці у Facebook.

«Ми максимально забезпечили просту і зрозумілу процедуру ліквідації ФОП на стадії спілкування з державними реєстраторами. Тобто фактично при подачі коректних документів це можна зробити за 24 години»,  - заявив Петренко.

Він повідомив, що для ліквідації ФОП необхідно подати певний перелік документів «до будь-якого державного реєстратора, яких на сьогодні понад 10 тисяч: це і центри надання адмінпослуг, і відповідні сервісні центри органів місцевого самоврядування міських, сільських і селищних рад, це і будь-який державний і приватний нотаріус, які виконують функції державного реєстратора». 

«Вам необхідно подати декілька документів: заяву за формою 12 про рішення щодо припинення діяльності ФОП. Крім неї треба прийти зі своїм паспортом, ідентифікаційним кодом. У разі, якщо припинення ФОПу здійснюється у зв'язку зі смертю підприємця, то з засвідченою копією свідоцтва про смерть. Хочу наголосити, що процедура припинення ФОП є абсолютно безкоштовною за законом. Відповідний державний реєстратор зобов'язаний протягом 24 годин прийняти відповідне рішення на підставі вашої заяви і внести цю інформацію до Єдиного державного реєстру суб'єктів підприємницької діяльності», - наголосив міністр юстиції.

З цього моменту, зазначив він, особа повинна закрити свої борги перед податковими органами щодо сплати податків, подати останній звіт до Державної фіскальної служби за місцем своєї реєстрації за звітний період, який передував рішенню про припинення діяльності ФОП. 

Читайте також: Петренко: Певні правоохоронні органи й далі наживаються на підприємцях

Після цього треба закрити поточний рахунок у банку, якщо він був відкритий, зазначив Петренко. 

«Так само ми створили альтернативну можливість подачі цих документів через електронний формат без будь-якої комунікації з державним реєстратором. На нашому порталі електронних сервісів ви можете зайти в електронний кабінет, підтвердити свою ідентифікацію електронним цифровим підписом чи іншими ідентифікаторами, дозволеними законом, заповнити відповідну заяву і в електронному форматі подати свою заяву на виконання до відповідного державного реєстратора», -  зазначив міністр юстиції.

Він також наголосив на готовності в системі безоплатної правової допомоги і органах юстиції надати консультацію щодо того, як правильно і коректно припинити свій бізнес і закрити ФОП, щоб не мати проблем із законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-