Торік частка тіньової економіки зменшилася до 33% ВВП - Мінекономіки

Торік частка тіньової економіки зменшилася до 33% ВВП - Мінекономіки

Укрінформ
Частка тіньової економіки України зменшується з кожним роком і в 2017-му становила 33% ВВП.

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

"Зауважу, що у 2012 році тіньова економіка становила 45% від ВВП, а у 2017 році – 33%. Тобто, у нас кожен рік частина економіки «в тіні» зменшується. Ми бачимо позитивну динаміку, що є результатом реформування, яке покращує умови для бізнесу і має сприяти економічному зростанню", - сказав він.

Тітарчук пояснив, що при визначенні частки тіньової економіки використовуються чотири методи .

"Загалом ми вибрали чотири методи. Основний – витрати населення і роздрібний товарообіг. Ми порівнюємо те, що купувало населення з обсягами реалізації торговельних мереж, і коли бачимо незбігання, то розуміємо, що, мабуть, щось купувалося неофіційно, або хтось не задекларував те, що було продано, не було сплачено податок", - сказав Тітарчук.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету 1,2 мільярда від продажу держоблігацій

За його словами, другий метод - збитковість підприємств, при якому порівнюють об'єм збитків і кількість збиткових підприємств; третій – споживання електроенергії.

"Якщо динаміка споживання електроенергії усіма підприємствами в країні не збігається з динамікою обсягів виробництва, тоді зрозуміло, що маємо справу з тіньовим виробництвом", - пояснив Тітарчук.

А четвертий метод - монетарний. Вважається, що збільшення попиту на готівку в обігу, яка обертається поза банківськими рахунками, означає зростання обсягів тіньових операцій, і навпаки, сказав заступник міністра економрозвитку .

"В кінцевому результаті усі ці методи дають нам єдиний інтегрований індекс, відповідно до якого потім даємо статистику", - додав Тітарчук. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-