Адвокати Коломойського спростовують інформацію про збитки ПриватБанку

Адвокати Коломойського спростовують інформацію про збитки ПриватБанку

Укрінформ
Адвокати бізнесмена Ігоря Коломойського спростовують інформацію про збитки Приватбанку, яку 16 січня оприлюднив Національний банк України, посилаючись на результати розслідування компанії Kroll.

Про це йдеться у заяві адвоката Коломойського Ігоря Барсученка, яка є в розпорядженні Укрінформу.

"Національним банком України 16 січня 2018 року оприлюднено повідомлення про так звані "Результати розслідування компанії Kroll", які нібито підтвердили, що ПАТ "Приватбанк" було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд дол. США". У зв'язку з цим, зазначаємо таке. Згідно з інформацією, отриманою від Національного банку України у відповідь на наш запит, результатами розслідування компанії Kroll щодо Приватбанку є лише презентація, оприлюднена на сайті Національного банку України. Тобто багатомісячне "незалежне розслідування" компанії Kroll втілилось у презентацію обсягом 7 сторінок, оформлену на бланку Національного банку України, а не компанії-виконавця та не підтверджене ані належним чином складеним звітом, ані жодними доказами. Крім того, за результатами такого "незалежного розслідування" ніхто не взяв на себе відповідальності, адже оприлюднений документ не містить підпису будь-якої особи - ні представників Kroll, ні службових осіб Національного банку України", - йдеться у заяві адвоката.

Захисник Коломойського також заявляє, що з усталеною практикою оформлення результатів роботи компанії Kroll можна ознайомитися, наприклад, на сайті Національного банку Молдови - "це документ, оформлений на бланку компанії Kroll, обсяг складає 57 сторінок та який дає змогу визначити виконавця звіту - компанію Kroll та зроблений її співробітниками обсяг робіт".

Читайте також: ПриватБанк vs Коломойський: судовий процес у Лондоні перевели у закритий режим

"Таким чином, не існує "незалежного розслідування компанії Kroll", а висновки, оприлюднені Національним банком України є завідомо недостовірною інформацією, яка порочить честь, гідність і ділову репутацію І.В.Коломойського, у зв'язку з чим ним вживаються заходи щодо судового захисту", - зазначається у заяві.

Барсученко також звертає увагу, що згідно з повідомленнями засобів масової інформації, вартість послуг компанії Kroll Associates U.K.Limited становить щонайменше 3,4 млн євро (що є еквівалентом майже 100 млн грн). "Тобто, українським платникам податків анонімна презентація із "результатами незалежного розслідування" коштувала майже 15 млн грн за одну сторінку, що свідчить про "ефективність" витрачання коштів Національним банком України", - йдеться також у документі.

Захисник екс-співвласника Приватбанку також наводить відповідь НБУ (за підписом заступника глави НБУ Катерини Рожкової) на адвокатський запит, в якій констатується, що Нацбанк передав НАБУ та ГПУ копії презентації розслідування Kroll, розміщеної на сайті Національного банку.

Читайте також: Луценко не виключає кримінальних справ проти екс-керівників ПриватБанку

Також у відповіді НБУ зазначається, що "Національний банк не володіє інформацією щодо передачі ПАТ КБ "Приватбанк" компанією Kroll Генеральній прокуратурі, Національному антикорупційному бюро України висновків компанії Kroll "за результатами незалежного розслідування" та будь-яких доказів, що їх підтверджують". З метою з'ясування зазначеного питання НБУ радить звернутися до вищезгаданих осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня у прес-службі НБУ заявили, що за результатами незалежного розслідування компанії Kroll, ПАТ "Приватбанк" було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд дол.

Зокрема, як зазначили в НБУ, ключові висновки розслідування свідчать про те, що існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб. Також механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів. 

В НБУ з посиланням на розслідування Kroll також зазначали, що до націоналізації Приватбанку у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним із колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5,5 млрд дол.

Приватбанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-