Нафтогаз: попри апеляцію Газпром все одно має сплатити $2,56 мільярда + відсотки

Нафтогаз: попри апеляцію Газпром все одно має сплатити $2,56 мільярда + відсотки

Укрінформ
Незважаючи на подання апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу по процедурних моментах, Газпром все одно повинен виплатити Нафтогазу $2,56 млрд, а також відсотки.

Про це журналістів повідомила прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Олена Осмоловська.

"У них є 90 днів на подання апеляції по процедурних моментах. Рішення арбітражу в цей час залишається в силі. Газпром як і раніше повинен Нафтогазу $2,56 млрд, на які нараховується близько $0,5 млн відсотків щоденно", - сказала Осмоловська.

Як повідомлялося, російський Газпром подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, по розгляду про транзит апеляцію буде подано до кінця березня 2018 року.

Дві арбітражні суперечки Газпрому з Нафтогазом тривали у Стокгольмському арбітражі більше трьох років: суд про борги за газ - з червня 2014 року по грудень 2017 року, за контрактом на транзит - з жовтня 2014 року по лютий 2018 року. При цьому до кінця терміну дії контрактів (транзитного і поставочного) залишається менше двох років (до кінця 2019 року).

Читайте також: Газпром оспорює рішення Стокгольмського арбітражу

28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром доплатити Нафтогазу $4,63 млрд за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь Газпрому суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого Газпром зобов'язаний заплатити Нафтогазу 2,56 млрд дол.

Таким чином, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за обсяги газу, недопоставлені Газпромом, для транзиту. При цьому арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому відносно штрафів за нібито незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

Газпром після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом Нафтогазу заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-