Газпром оскаржує рішення Стокгольмського арбітражу

Газпром оскаржує рішення Стокгольмського арбітражу

Укрінформ
Російський газовий монополіст ПАТ "Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, з розгляду про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року.

Про це заявив журналістам заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, повідомляє російський Інтерфакс.

"Газпром учора також надіслав у "Нафтогаз України" повідомлення про початок процедури розірвання діючих контрактів на постачання і транзит газу. Ми діємо точно відповідно до передбаченої контрактами процедури їх розірвання", - заявив він.

Два арбітражні спори Газпрому з Нафтогазом тривали у Стокгольмському арбітражі більш як три роки: суд про борги за газ - з червня 2014 року по грудень 2017 року, щодо контракту на транзит - з жовтня 2014 року по лютий 2018 року. При цьому до кінця терміну дії контрактів (транзитного і на постачання) залишається менш як два роки (до кінця 2019 року).

Читайте також: Загрози Nord Stream 2: Нафтогаз уклав другу угоду з американськими лобістами

28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром доплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь Газпрому суми за контрактом на постачання арбітри зарахували зустрічні вимоги, за підсумками яких Газпром зобов'язаний заплатити Нафтогазу 2,56 млрд дол. 

Таким чином, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. При цьому арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за нібито незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу. 

Газпром після програшу в Стокгольмському арбітражі за позовом Нафтогазу заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-