У НБУ не впевнені, чи потребують держбанки докапіталізації

У НБУ не впевнені, чи потребують держбанки докапіталізації

Укрінформ
Для Національного банку поки залишається незрозумілим, чи знадобиться у підсумку державним банкам докапіталізація для виконання покладених на них Стратегією цілей.

Про це зазначила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова під час панельної дискусії на тему реформування державних банків, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook. 

"Бізнес-модель банків має бути орієнтована на отримання прибутку та повернення державі раніше інвестованих коштів. Тож, операційна ефективність повинна бути однією із стратегічних цілей", - зазначила Рожкова.

За її словами, залишається незрозумілим, чи знадобиться у підсумку державним банкам докапіталізація для виконання покладених на них Стратегією цілей та яка віддача на капітал в результаті очікується. Для зменшення постійної потреби держбанків у додатковому капіталі, актуальним є питання відокремлення від державних банків соціальної функції.

Водночас усе ще лишається невизначеним питання синергії державних банків та Укрпошти, яка має бажання надавати низку банківських послуг. Подібна синергія могла б сприяти суттєвому скороченню витрат на модернізацію відділень як банків, так і Укрпошти, і вирішила б питання забезпечення виконання соціальної функції, наголосила заступник голови НБУ.

Крім того, заявила вона, без вирішення питання фінансування державних монополій та стратегічних підприємств неможливо досягти стратегічної мети скорочення присутності держави в фінансовому секторі. Сьогодні гостро стоїть питання кредитування у значних обсягах державними банками підприємств-державних монополій.

Читайте також: В НБУ очікують, що нова модель валютного регулювання запрацює вже цьогоріч

«Наразі ми бачимо зростання у держбанках частки кредитів держмонополіям, і це турбує Національний банк. Якщо банк у стратегії декларуватиме себе як універсальний, а по суті продовжить кредитування держмонополій, тоді його стратегія існуватиме лише на папері. І так буде до того часу, поки ці компанії не отримають доступ до інших джерел фінансування, і це питання не вирішиться природнім шляхом», - зауважила Рожкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-