Україна виставить Газпрому рахунок за відмову продавати газ - Коболєв

Україна виставить Газпрому рахунок за відмову продавати газ - Коболєв

Укрінформ
Україна на період холодів буде змушена купувати газ на європейському напрямку за високими цінами, однак ці рахунки будуть виставлені Газпрому за порушення умов контракту та відмову продавати газ Україні.

Про це на засіданні Ради національної безпеки та оборони сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вони зобов'язані за контрактом, що був змінений рішенням Стокгольмського арбітражу, постачати в Україну певні обсяги газу. Нафтогаз у лютому здійснив предоплату та розраховував з 1 березня отримувати обсяги російського газу від 18 до 20 млн кубометрів на добу. На наш подив, Газпром, порушуючи вимоги контракту, повернув ці гроші та відмовився постачати обсяги газу", - сказав Коболєв.

Читайте також: Порошенко доручив арештувати активи Газпрому у разі невиконання рішення арбітражу

Він пояснив, що оскільки газові сховища у період холодів видають газ на повній потужності, ці 18 млн кубометрів становлять дефіцит.

"Добове споживання становить 200 млн кубометрів. Ми зможемо цей дефіцит частково покрити, купуючи газ з європейського напрямку за достатньо високими цінами. Але всі ці рахунки будуть виставлені Газпрому за невиконання умов контракту. Але ми очікуємо, що приблизно 10 млн кубометрів на добу буде у дефіциті, який наразі ми перекрити не можемо", - зазначив Коболєв.

Він розповів, що дефіцит необхідно буде покривати у період з 1 по 4 березня, надалі очікується потепління.

"Споживання зменшиться до стандартного 160 млн кубометрів на добу", - додав Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-