Кабмін створив комісію, що має припинити “наїзди” на бізнес

Кабмін створив комісію, що має припинити “наїзди” на бізнес

Укрінформ
Кабінет міністрів ухвалив проект постанови про створення спеціальної комісії із захисту бізнесу, що контролюватиме надмірний тиск на підприємців.

Таке рішення прийняте на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Очолить комісію Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

“Цей проект постанови запустить роботу цієї комісії. Ми провели великий спектр консультацій з представниками правозахисних організацій та бізнесу. Дійсно, ця комісія буде складатися з передусім представників саме бізнес-асоціацій та правозахисників. У ній не буде силовиків та правоохоронців”, - сказав міністр юстиції Павло Петренко.

Натомість, за його словами, правоохоронців комісія викликатиме та запитуватиме щодо конкретних справ, якщо фіксуватиме порушення.

Як зазначив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, комісія не дозволить правоохоронцям “наїжджати” на бізнес.

Він запевнив, що порушників каратимуть різними законними способами. «У прямому ефірі будемо викривати негідників у погонах, які, попри те що їх побратими стоять на фронті, паразитують і вимагають хабарі», - заявив Прем’єр-міністр.

Гройсман підкреслив, що в уряді поважають слідчих, які розслідують важкі злочини, Нацгвардію, бойові підрозділі, але засуджують тих, хто всередині системи "паплюжить погони і вимагає хабарі від підприємців".

Читайте також: Луценко цьогоріч хоче провести міжнародний аудит у ГПУ

У вересні минулого року в Києві пройшла велика нарада за участю Президента, Прем’єр-міністра, народних депутатів та керівництва Генеральної прокуратури. Однією з ініціатив, проголошених під час зустрічі, стала ініціатива «Маски-шоу - стоп», покликана покласти край будь-яким проявам тиску силових органів на підприємців.

Продовженням цього діалогу став законопроект про протидію тиску на бізнес, розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабінету міністрів, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами. Законопроект був ухвалений рекордною кількістю голосів - понад 300 депутатів "за".

Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

Окрім того, документ запроваджує обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані у ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими і недійсними. Забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Так само забороняється повторне порушення закритих кримінальних проваджень. Водночас забезпечуються розумні строки провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.

Разом з тим представники бізнесу отримують право на підтвердження реєстрації кримінальної справи. Важливим вважається запровадження механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів, а також підвищення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-