Податкове адміністрування ДФС відповідає кращим світовим практикам - експерти

Податкове адміністрування ДФС відповідає кращим світовим практикам - експерти

Укрінформ
Експерти місії TADAT представили попередній звіт з оцінювання системи податкового адміністрування ДФС. 

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України. 

"З огляду на історичні витоки та чинну економічну ситуацію в Україні, попередні оцінки, які були надані місією під час першого в історії податкової служби діагностичного оцінювання адміністрування, є досить високими. Експерти місії TADAT відзначили прозорість роботи ДФС, актуальність електронних сервісів, які розробляються відповідно до вимог платників, високий рівень вжиття заходів за результатами судових спорів, а також своєчасність подання декларацій та сплати податкових зобов’язань. По цих напрямках ДФС отримала найвищий бал – «А», тобто ці процедури відповідають найкращим світовим практикам. Оцінку «B», тобто досить надійний рівень результативності, який дещо поступається передовій міжнародній практиці, отримали такі показники, як ефективний зворотній зв’язок з платниками податків, макропрогнозування податкових надходжень, внутрішній контроль та зовнішній нагляд за діяльністю ДФС", - зазначається в повідомленні.

Експерти місії відзначили, що TADAT – це не рекомендаційний звіт, а «базова лінія» для подальших позитивних змін. Оцінювання лише вказує, на якому рівні знаходиться країна порівняно з найкращими світовими практиками.

Експерти місії окреслили напрями, за якими вже найближчим часом ДФС зможе продемонструвати покращення своєї роботи. Це стосується, зокрема, введення в практику стратегії добровільної сплати податків та зборів, ефективного управління ризиками та актуалізації баз даних платників. Крім того, члени місії відзначили, що результати TADAT є логічним підтвердженням актуальності розроблених службою Стратегічних ініціатив ДФС-2020.

Місія працювала протягом двох тижнів. Остаточний офіційний звіт буде опубліковано у квітні після того, як ДФС надасть свої зауваження та пропозиції до попереднього аналізу ситуації в податковій системі, що може суттєво покращити результат діагностики. Строк надання рекомендацій – 21 день.

Читайте також: При ввезенні в Україну обладнання сплатити ПДВ можна у розстрочку - ДФС

TADAT – діагностичний інструмент  оцінки ефективності податкової системи, розроблений МВФ, Єврокомісією та Світовим банком.

Відзначимо, що у попередні роки діагностику податкових систем за методикою TADAT вже проходили такі пострадянські країни, як Грузія та Вірменія. Якщо порівнювати дані України і Грузії, як асоційованого члена ЄС, після реформування податкової системи, то результати діагностики для української фіскальної служби є більш позитивними. Зокрема, мова йде про такі напрямки, як розвиток електронних сервісів та послуг, вирішення податкових спорів та вжиття заходів за їх результатами, своєчасність подання податкової звітності. Грузія по цих напрямках отримала «B», «C» та  «C» відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-