Укренерго за кредитні кошти збалансує ринок електроенергії

Укренерго за кредитні кошти збалансує ринок електроенергії

Укрінформ
Укренерго за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Фонду Чистих Технологій закупить обладнання для впровадження "балансуючого ринку електроенергії".

Про це повідомляється на сайті "Укренерго".

"В Укренерго відбулась заключна передтендерна зустріч з потенційними розробниками програмного забезпечення для автоматизації ринкових функцій Оператора Системи Передачі згідно з вимогами Закону України «Про ринок електричної енергії». Тендер проводиться за процедурами міжнародних закупівель в рамках реалізації Пакету УЕ/5 «Впровадження Балансуючого ринку» Другого проекту з передачі електроенергії, що фінансується за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Фонду Чистих Технологій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що нове програмне забезпечення дозволить Укренерго в умовах функціонування нової моделі ринку електроенергії виконувати наступні функції:

- оператора балансуючого ринку та ринку системних послуг (балансування енергосистеми в режимі реального часу з урахуванням нових ринкових механізмів);

- адміністратора розрахунків (автоматизація виставлення рахунків учасникам ринку, контроль платежів);

- адміністратора комерційного обліку (облік електроенергії, автоматизація процесів на роздрібному ринку, зведення даних по кожному учаснику ринку).

«Проект складний та новий для нас. Тому ми проводимо закупівлю двома етапами: спочатку – прикладне програмне забезпечення (лот 1 «Балансуючий ринок та Адміністратор Розрахунків», лот 2 «Адміністратор Комерційного Обліку»), потім, окремо, – апаратне забезпечення (лот 3 «Інфраструктура Балансуючого ринку»). Це для того, щоб з однієї сторони зменшити ризики постачальників програмного продукту та підвищити конкуренцію, з іншої – придбати уніфіковане та самодостатнє апаратне забезпечення для всієї платформи ринку. Даний формат процедури закупівлі підтримано МФО», – прокоментував подію заступник директора з розвитку ринку та ІТ ДП «НЕК «Укренерго» Андрій Немировський.

Наразі, тендерну документацію придбало три десятки компаній, серед яких, окрім українських, – відомі транснаціональні корпорації та європейські розробники програмного забезпечення. Дата розкриття тендерних пропозицій за погодженням з МФО – 16 березня 2018 року.

«Сподіваюсь, висока конкуренція, яку ми сьогодні спостерігаємо, дасть свій результат і ми отримаємо дійсно якісний продукт за оптимальну ціну», – зазначив Немировський.

Читайте також: Перші в Україні реактори Holtec можуть встановити на РАЕС - Недашковський

Балансуючий ринок електричної енергії – один із сегментів ринку електроенергії України, ринок, організований оператором системи передачі електричної енергії з метою забезпечення достатніх обсягів електричної потужності та енергії, необхідних для балансування в реальному часі обсягів виробництва та імпорту електричної енергії і споживання та експорту електричної енергії, врегулювання системних обмежень в енергосистемі України, а також фінансового врегулювання небалансів електричної енергії (ст. 68 Закону України «Про ринок електричної енергії»).

На балансуючому ринку оператором системи передачі на договірних основах здійснюються купівля та продаж електроенергії для балансування обсягів попиту та пропозиції у межах поточної доби, врегулювання небалансів електричної енергії.

За результатами роботи балансуючого ринку за певну добу на підставі даних оператора системи передачі та адміністратора комерційного обліку адміністратор розрахунків розраховує платежі оператора системи передачі та постачальників послуг з балансування за електричну енергію, ціни небалансу електричної енергії, а також обсяги небалансів електричної енергії учасників ринку і відповідні платежі за них та виставляє відповідні рахунки у порядку, визначеному правилами ринку. Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» нова модель ринку має запрацювати уже у другій половині 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-