В Україні за 5 років планують скоротити споживання газу ще на 5 мільярдів кубів

В Україні за 5 років планують скоротити споживання газу ще на 5 мільярдів кубів

Укрінформ
Україна до 2022 р. планує скоротити використання блакитного палива на 5 млрд кубометрів завдяки впровадженню нових потужностей, що генерують тепло з альтернативних джерел.

Про це йдеться у повідомленні Держенергоефективності за результатами наради голови відомства Сергія Савчука з керівником Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діаною Корсакайте, головою правління Біоенергетичної асоціації України Георгієм Гелетухою, представниками Держлісагентства та Мінрегіону у рамках роботи над законопроектом щодо створення ринку твердого біопалива в Україні. 

«Заміщення споживання газу залишається пріоритетом України. До 2022 року планується скоротити використання блакитного палива на 5 млрд кубометрів», - повідомив Савчук.

Як пояснив голова агентства, щороку в регіонах України встановлюються нові потужності, що генерують тепло «не з газу». Відповідно зростає і попит на біомасу. Тому виникає необхідність створення прозорого та конкурентного ринку твердого біопалива. Це також передбачено затвердженою Енергетичною стратегією України на період до 2035 року.

Читайте також: Уряд компенсував населенню 2 мільярди "теплих кредитів" - Савчук

Учасники наради обговорили перспективи використання в енергетичних цілях різних видів біомаси: відходів сільського господарства, енергетичних культур, а також порубкових решток.

Як зазначив Гелетуха, відходи лісового господарства – порубкові рештки – можуть бути додатковим джерелом біомаси. Збирання та вивезення порубкових решток замість їх спалювання дозволяє вирішити не лише питання виробництва твердого біопалива, а й очистки місць рубок, що сприятиме оновленню лісу та збільшенню щорічного приросту деревини.

Сторони домовилися опрацювати шляхи стимулювання створення прозорого та конкурентного ринку твердого біопалива в країні, у тому числі з використанням відходів лісового господарства як додаткової сировини для теплогенеруючих потужностей.

Як повідомляв Укрінформ, Україна у період з 2014 по 2017 рік скоротила споживання газу у секторі населення, бюджетних установ та теплокомуненерго на 6 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-