Цьогоріч може бути новий рекорд з експорту свіжих фруктів та ягід - експерт

Цьогоріч може бути новий рекорд з експорту свіжих фруктів та ягід - експерт

Укрінформ
Україна у минулому 2017 році установила рекорд з експорту свіжих фруктів та ягід, у поточному - очікується його оновлення.

Про це написав економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак у facebook. 

"На 37% або - 25,5 млн доларів США зросла виручка від експорту свіжих фруктів з Україні в 2017 році. Більше того, ми поставили рекорд по експорту свіжих фруктів та ягід власного виробництва за всі роки (без врахування реекспорту). В 2018 році можна з впевненістю очікувати оновлення цього рекорду, адже тестовий маркетинг наших продуктів на світових ринках проходить надзвичайно успішно", - зазначив експерт.

Він також зауважив, що з топ-10 експортних продуктів агропродуктової сфери, так швидко, як експорт плодоовочевої продукції, не зростав експорт по жодному з них.

Загалом, плодоовочевий сектор приніс Україні в 2017 році 414 млн доларів США виручки, з яких свіжа плодоовочева продукція з горіхами принесла 238 млн, а продукти переробки - 176 млн. "Це всього лише 2,5% від загальної виручки агросектору, але ж експорт за цією групою товарів зростає швидше, ніж за більшістю інших", - наголосив Ярмак. 

Найбільше грошей принесли концентрати томатного, яблучного та інших соків, а також експорт соків - близько 31% від загальної суми. На другому місці горіхи - які принесли Україні аж 101 млн доларів або 24% від всієї експортної виручки. Свіжі фрукти принесли майже стільки - 94 млн і 23% від загальної виручки. А решта - це інша переробка та свіжі овочі - близько 22% разом, деталізував фахівець.

Читайте також: Озимі в Україні зійшли майже на 100% площ - Мінагро

Економіст інвестиційного відділу ФАО також зауважив, що плодоовочевий сектор дуже швидко оговтався від втрати російського ринку. "Більше того, почав зростати ще швидше! А що найголовніше - зроблено акцент на якість і на додану вартість - саме те, що нам зараз потрібно", - підкреслив експерт і додав, що переробка, повністю не відновилася від втрати ринку РФ, але вже показала перше зростання, причому відразу на 26% за рік.

"Більше того, ми бачимо непогану активність компаній в пошуку нових ринків збуту, тому прогнози на 2018 рік є дуже позитивними", - акцентував Андрій Ярмак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-