У Насалика назвали ризики для України із запуском Nord Stream-2

У Насалика назвали ризики для України із запуском Nord Stream-2

Укрінформ
Попри похолодання у відносинах Росії із Заходом та ЄС, реалізацію проекту Nord Stream-2 продовжено. Його метою є припинення транзиту газу українським маршрутом і посилення панівного становища "Газпром" на ринках Центральної та Східної Європи.

Таку думку висловила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко, повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

"Ризики є як для України, так і для безпеки постачання в Європу: після запуску "Північного потоку-2" наша країна перестане бути транзитером, а весь російський газ проходитиме виключно магістралями, які контролює Газпром. Зокрема, це майбутні гілки газогонів "Північний потік" і "Турецький потік", а також уже діючі Ямал — Європа та "Блакитний потік". Таким чином, практично весь газ, який постачається зі Сходу в Європу, буде повністю підконтрольний Росії. Ось якою є залежність", — прокоментувала Бойко.

За її словами, українська сторона перебуває в безперервному діалозі з міжнародними партнерами.

"Ми підкреслюємо загрозу цього проекту, інформуємо щодо майбутніх загроз і втрат, яких зазнає Україна від реалізації цього російського геополітичного проекту", — зауважила вона.

Бойко відзначила, що українська влада підтримуватиме лише ті регіональні ініціативи, які спрямовані на диверсифікацію та безпеку постачань енергетичних ресурсів до окремих країн і регіону загалом.

Читайте також: Моравецький: Nord Stream-2 може спричинити "велику війну" між РФ і Україною

Одним із важливих моментів Бойко вважає інформування партнерів про те, що Україна завжди була та залишається надійним транзитером газу й надалі сумлінно виконуватиме цю функцію, гарантуючи безпеку постачань закордонним споживачам.

Як повідомлялося, Німеччина заявляла про наміри підтримати "Північний потік-2". Однак, за словами німецьких чиновників, до Росії висуватиметься вимога збереження українського транзиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-