Україна не залишиться сам на сам з

Україна не залишиться сам на сам з "борговою" проблемою - СБ

Укрінформ
Україна повинна виплачувати свої боргові зобов'язання, але при цьому країна не залишиться сам на сам з "борговою" проблемою.

Про це заявив віце-президент Світового банку Сиріл Муллер в інтерв'ю DT.UA.

Він упевнений, що Україна зможе виплатити свої борги і в цьому, і в наступні роки.

"Вже є план фінансування, який допоможе вам це зробити. Ви не залишитеся наодинці з "борговою" проблемою. Але вкрай важливі дві складові цього плану. По-перше, йдеться про оптимізацію управління державним боргом, яка дозволить уникнути в майбутньому ситуації, що склалася зараз, коли більшість виплат припала на досить короткий період. Боргові виплати треба планувати заздалегідь", - зазначив представник СБ.

На думку співрозмовника, українські органи влади повинні змінити свої підходи до боргової політики, плануючи не лише залучення коштів, але і майбутні виплати за запозиченнями, розтягуючи ці виплати у часі.

"По-друге, Україні важливо зберегти доступ до фінансування не тільки Світового банку і МВФ, але й на зовнішніх ринках запозичень. А залучати кошти, щоб фінансувати поточні борги, доведеться. Для того щоб була можливість отримати нові кредити, міжнародні джерела фінансування повинні бути впевнені в тому, що українська економіка буде розвиватися", - сказав Муллер.

Економічна програма уряду України повинна відповідати очікуванням кредиторів, зазначив він.

"Борги потрібно віддавати. Це хороший сигнал для кредиторів і можливість отримати нове фінансування. Але, залучаючи нові кредити, треба бути дуже обережними. І, звичайно, необхідно зважено підходити до сум запозичень. Не потрібно накопичувати борги, тому що в майбутньому частина доходів держави піде на їх виплати, тому позичати треба, усвідомлюючи, що зростання державного боргу — це не менший ризик, ніж відмова від обслуговування боргів", - підкреслив віце-президент СБ.

Читайте також: Речник МВФ: експерти обговорюють Антикорупційний суд в Україні

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства фінансів, сукупний державний борг України протягом жовтня 2017 року зменшився на 0,98%, або на 752 млн дол., - до 76,29 млрд дол. проти 77,04 млрд дол. станом на 30 вересня, або 2,047 млрд грн проти 2,043 трлн грн.

У той же час, з початку 2017 року загальний борг збільшився на 7,5%, або на 5,32 млрд дол.

Загальний розмір прямого держборгу станом на кінець жовтня становив 64,81 млрд дол. (1,739 трлн грн) проти 65,03 млрд дол. (1,725 млрд грн) на кінець вересня.

Верховна Рада україни 13 липня внесла зміни до державного бюджету України на 2017 рік, в якому граничний розмір держборгу збільшився з 1,7167 трлн грн до 1,8237 трлн грн у зв'язку з докапіталізацією Приватбанку.

Обсяг платежів з погашення державного боргу на 2018 рік прогнозується в розмірі 175,726 млрд грн, що на 46,167 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

Як відомо, у 2016 році загальний держборг України збільшився з 65,51 млрд до 70,97 млрд дол. Видатки з обслуговування держборгу України в 2016 році становили 95,8 млрд грн, що на 11,3 млрд грн, або на 13,4%, більше показника за 2015 рік на рівні 84,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-