У січні загальний портфель депозитів у гривні скоротився на 3% - НБУ

У січні загальний портфель депозитів у гривні скоротився на 3% - НБУ

Укрінформ
Загальний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках у січні 2018 року скоротився на 3,0% до 475,4 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«На початку року спостерігалося традиційне зниження обсягів депозитів банківської системи. Зокрема, у січні 2018 року загальний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках скоротився на 3,0% до 475,4 млрд грн», - йдеться в повідомленні. 

У НБУ пояснюють, що насамперед це відбулося за рахунок зниження корпоративних депозитів у гривні (на 4,9% за місяць). Залишки гривневих коштів на депозитах домогосподарств знизилися менш суттєво (на 0,8% за місяць). Вагомим фактором скорочення залишків коштів у січні став ефект бази порівняння - суттєве зростання депозитів у грудні, спричинене значними бюджетними видатками наприкінці року та авансовою виплатою пенсій.

Загальний портфель кредитів банків у національній валюті на кінець січня залишився на рівні початку року і становив 571,6 млрд грн. Незначне скорочення обсягу корпоративних кредитів було компенсоване зростанням обсягу кредитів населенню. Зокрема, обсяг гривневих кредитів домогосподарств зріс за місяць на 3,9%, насамперед за рахунок споживчого кредитування. 

Читайте також: У НБУ призначили директора департаменту виїзних перевірок банків

Обсяг залишків за кредитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) у січні продемонстрував суттєве зростання (на 11,0% у випадку домогосподарств та 3,8% у випадку корпоративних позичальників). Це відбулося внаслідок методологічних змін в розрахунку цих показників. А саме - особливостей ведення бухгалтерського обліку під час поступового переходу на МСФЗ 9, зокрема за рахунок сум коригування процентних доходів за знеціненими фінансовими активами, які відносяться до операцій 2017 року. 

У січні процентні ставки як за депозитами, так і кредитами в національній валюті продовжували зростати у відповідь на поступове підвищення Національним банком облікової ставки з жовтня минулого року на 3,5 в.п. до 16% річних. Процентні ставки за новими гривневими депозитами зросли до 11,6% річних для домогосподарств, до 9,6% річних для бізнесу. Внаслідок такого подорожчання фондування, процентні ставки за новими кредитами у гривні також підвищилися - до 29,7% річних для домогосподарств, до 15,3% річних для бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-