Уряд створив Експортно-кредитне агентство

Уряд створив Експортно-кредитне агентство

Укрінформ
Кабінет міністрів України ухвалив постанову про створення в Україні Експортно-кредитного агентства.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це проект постанови Кабміну, розроблений на виконання закону про забезпечення масштабної експансії експорту товарів українського походження. Ми також говоримо про виконання середньострокового плану пріоритету дій уряду до 2020 року", - сказав перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів перед ухваленням постанови.

За його словами, завдання цього агентства полягатимуть у захисті експортерів від ризику фінансових втрат, страхування ризиків невиконання експортерами і контрагентами контрактів, підтримці експорту з доданою вартістю, модернізації підприємств в Україні та інше.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська уточнила, що ця постанова уряду є "послідовним кроком у підготовчій роботі для запуску Експортно-кредитного агентства".

"Проектом пропонується створити приватне акціонерне товариство Експортно-кредитне агентство та доручити Мінекономрозвитку забезпечити здійснення приватного розміщення акцій цього товариства... Запуск Експортно-кредитного агентства дуже важливий для захисту українських експортерів від ризиків неплатежів, фінансових втрат, та доступного фінансування. Ми працюємо над тим, щоб ЕКА було ефективною інституцією з прозорими процесами і корпоративним управлінням, діяльність якої відповідає найкращим міжнародним практикам", - зазначила вона.

Після запуску Експортно-кредитне агентство здійснюватиме страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту. Воно також братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортним кредитом і надаватиме консультації експортерам.

Читайте також: Імпортерам обладнання дадуть розстрочку на ПДВ

Микольська уточнила, що для забезпечення ефективної роботи Експортно-кредитного агентства потрібно внести зміни у законодавство.

За її словами запуск юридичної особи Експортно-кредитного агентства може відбутися через 4-5 місяців.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зауважив, що експорт в Україні зростає, але має бути конкурентним і по ціні, і по якості.

"Формуйте  які потрібні нам механізми фінансування, можливі джерела і нам потрібно цього року запустити повноцінну роботу агентства", - сказав Гройсман, звертаючись до Мінекономрозвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-