НБУ змінив порядок валютних операцій банків

НБУ змінив порядок валютних операцій банків

Укрінформ
Національний банк України осучаснив порядок здійснення операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк оновив Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах (далі - Положення). Метою прийняття оновленого Положення, яке регулює загальний порядок, умови надання та отримання банками гарантій і контргарантій та їх виконання, є: відмова від використання паперових документів під час оформлення банками та їх клієнтами операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, адаптація його норми до міжнародної практики здійснення банками операцій за гарантіями та урахування нових тенденцій на ринку та осучаснення регулювання операцій за гарантіями", - йдеться у повідомленні.

Нова редакція цього документу затверджена постановою Правління Національного банку України від 25 січня 2018 № 5. Його підготовка здійснювалася в рамках співпраці Національного банку України, Незалежної асоціації банків України і Міжнародної Торгової Палати над реалізацією проекту Paperless, суть якого полягає в запровадженні електронного документообігу на етапах здійснення банками та їх клієнтами операцій за гарантіями.

Новаціями Положення є: зменшення кількості паперових документів, які використовуються при оформленні уповноваженими банками та їх клієнтами операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, використання електронних документів на всіх етапах здійснення уповноваженими банками та їх клієнтами операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, зменшення кількості формальних інструкцій у порядку роботи з гарантіями. Також новаціями є адаптація порядку здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах до сучасної міжнародної практики здійснення операцій за гарантіями.

Читайте також: НБУ очікує на зниження інфляції у 2018-2020 роках

Норми Положення поширюється на усі банки - резиденти України, які беруть участь у здійсненні таких операцій. Нагадаємо, що гарантія є одним із видів забезпечення виконання зобов'язання. За гарантією банк-гарант гарантує перед кредитором виконання боржником свого зобов'язання.

Постанова набирає чинності з 3 лютого 2018, крім норми про виконання вимог до забезпечення тендерної пропозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-