НБУ очікує на зниження інфляції у 2018-2020 роках

НБУ очікує на зниження інфляції у 2018-2020 роках

Укрінформ
Споживча інфляція у 2018-2020 роках знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників.

Про це йдеться в щоквартальному «Інфляційному звіті» за січень 2018 року, повідомляє прес-служба НБУ

«У 2018-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників, однак цей процес триватиме довше, ніж очікувалося раніше. Інфляція повернеться в цільовий діапазон у середині 2019 року», - йдеться в повідомленні.

У 2018 році, попри посилення НБУ жорсткості монетарної політики, інфляція залишатиметься високою - на рівні 8,9% у грудні у річному вимірі. Фундаментальний інфляційний тиск буде все ще високим протягом року (базова інфляція становитиме 8,2% на кінець року), насамперед у зв'язку із зростанням доходів населення та виробничих витрат під впливом підвищення заробітної плати, а також суттєвого зростання пенсійних видатків. Як наслідок, серед складових базової інфляції найбільше, як і в 2017 році, очікується зростання вартості ринкових послуг.

Інфляція сирих продовольчих товарів у поточному році суттєво знизиться - до 4,6% (з 23,5% у 2017 році). Основним фактором такого уповільнення буде вичерпання дії шоків продовольчої пропозиції попереднього року, зокрема пов'язаних із втратою частини врожаю плодоовочевої продукції через несприятливі погодні умови навесні 2017 року. Світові ціни на м'ясо-молочну продукцію також стримуватимуть інфляцію сирих продовольчих товарів в Україні, оскільки на основних експортних ринках уже спостерігається коригування цін у бік зниження. Підвищення адміністративно регульованих цін у 2018 році очікується у розмірі 13,8%. Основними факторами зростання буде збільшення вартості імпортованих енергоресурсів, зокрема природного газу, від якого залежать тарифи на газ, централізоване опалення та гарячу воду для населення, а також продовження зростання витрат організацій, що надають послуги ЖКГ, через підвищення заробітних плат персоналу. Зростання цін на паливо, яке очікується на рівні 10,8% у поточному році, як і раніше, грунтується на зміні світових цін на нафту в гривневому еквіваленті.

Читайте також: У НБУ пояснили, що вплинуло на високу інфляцію наприкінці 2017 року

У 2019-2020 інфляція продовжить уповільнюватися і повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і становитиме 5,8% на кінець 2019 року. У 2020 році інфляція уповільниться до 5,0%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5,0% 1 в. п.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-